Επιμένει ο Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Αποκτήθηκαν νόμιμα, δεν μπορούν να επιστραφούν

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Ρίσι Σούνακ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στις απόψεις του ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποκτήθηκαν νόμιμα» και ότι «δεν μπορούν να επιστραφούν», ενώ αρνείται ότι η αντίδρασή του ήταν μία «έκρηξη υστερίας», όπως κατηγορήθηκε.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της πτήσης του για την Σύνοδο Cop28, ο Σούνακ είπε ότι «είναι επικεντρωμένος στο να προσφέρει στους ανθρώπους τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν» και ξεκαθάρισε ότι η θέση του για τα μάρμαρα δεν είχε αλλάξει, σύμφωνα με τον Guardian.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι από νομικής άποψης τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν και ήμασταν κατηγορηματικοί σχετικά με αυτό», είπε στους δημοσιογράφους. «Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να πραγματοποιηθούν οι δανεισμοί ο παραλήπτης πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει τα πράγματα και νομίζω ότι οι Έλληνες δεν έχουν υποδηλώσει ότι είναι με οποιονδήποτε τρόπο πρόθυμοι να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Η άποψή μας και η θέση μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα εκείνη την εποχή», πρόσθεσε ο Σούνακ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ