Επέστρεψε στη Χιλή η Μπατσελέτ

Επέστρεψε στη Χιλή η Μπατσελέτ

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ έφτασε χθες στο Σαντιάγο μετά την παραίτησή της από τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών “ΟΗΕ Γυναίκες” και ενδέχεται σύντομα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2013.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω στην χώρα μου”, δήλωσε κατά την επιστροφή της από την Νέα Υόρκη η πρώην πρόεδρος της Χιλής και η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε την χώρα μεταξύ του 2006 και του 2010.

“Αισθάνομαι πολύ συνδεδεμένη με την χώρα μου και γι’ αυτό αποφάσισα να επιστρέψω. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθεί η χώρα μας και θέλω να συμβάλω σε αυτό”, πρόσθεσε η Μπατσελέτ σε μια σύντομη δήλωση που έκανε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο.

Μολονότι δεν έχει δηλώσει σαφώς αν θα είναι υποψήφια για τις εκλογές του Νοεμβρίου, η επιστροφή της δείχνει να προμηνύει μια επικείμενη ανακοίνωση.

Την πρώην πρόεδρο υποδέχθηκαν περίπου τριάντα πολιτικοί αξιωματούχοι του συνασπισμού της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης και περίπου εκατό υποστηρικτές της, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα: “το νιώθουμε, το νιώθουμε, η Μισέλ πρόεδρος”.

Η δήμαρχος του Σαντιάγο, Καρολίνα Τόα, η οποία την καλωσόρισε επισήμως, κατέληγε στο μήνυμά της προς την Μπατσελέτ με την δήλωση:” Ευχαριστούμε πολύ για την απόφασή σας”.

Το περιβάλλον της Μπατσελέτ δεν έχει επιβεβαιώσει πότε και πώς θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της, αλλά πολλές πηγές δηλώνουν ότι η ανακοίνωση αυτή μπορεί να γίνει εντός της σημερινής ημέρας.

Η 61χρονη Μπατσελέτ, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ δημοφιλής δεν μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία καθώς το Σύνταγμα της Χιλής απαγορεύει δύο συνεχόμενες θητείες, έγινε γενική διευθύντρια της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών “ΟΗΕ Γυναίκες” από την ίδρυσή της τον Σεπτέμβριο του 2010.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε πριν από μερικούς μήνες, το 53% των πολιτών της Χιλής τάσσεται υπέρ της επιστροφής της στην εξουσία.

Ωστόσο η ίδια επέλεξε να μην αποκαλύψει τις προθέσεις της κατά τη διάρκεια της αποστολής της για τρία χρόνια στον ΟΗΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ