Enedina Alves Marques: Η Google τιμά με Doodle την πρώτη Βραζιλιάνα μηχανικό

Το σημερινό Doodle γιορτάζει τα 110α γενέθλια της Βραζιλιάνας μηχανικού Enedina Alves Marques, της πρώτης μαύρης γυναίκας στη Βραζιλία που έλαβε πτυχίο μηχανικού και της πρώτης γυναίκας στην πολιτεία Paraná που έγινε μηχανικός.

Σαν σήμερα το 1913, ο Marques γεννήθηκε στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας. Εργάστηκε ως οικιακή εργάτρια και νταντά για να περάσει το γυμνάσιο και έγινε δασκάλα μετά την αποφοίτησή της.  Αλλά είχε το βλέμμα της πιο ψηλά στο να σπουδάσει Πανεπιστήμιο. Έδωσε εξετάσεις για τα προσόντα και γράφτηκε σε μαθήματα πολιτικού μηχανικού στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Παρανά το 1940.

Καθώς ήταν μόνο πενήντα χρόνια μετά την κατάργηση της δουλείας και εννέα χρόνια από τότε που οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου, η Marquez ανταγωνίστηκε και αγνοήθηκε από ορισμένους δασκάλους και συνομηλίκους της.  Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε διακρίσεις ενώ πήρε πτυχίο, η Marques επέμενε και ήταν η μόνη γυναίκα μαζί με 32 άνδρες φοιτητές που αποφοίτησε το 1945.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο Υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων ως βοηθός μηχανικού και μεταγράφηκε στο Υπουργείο Υδάτων και Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Παρανά. Εδώ, συνέβαλε σε μεγάλα έργα, όπως η ανάπτυξη του υδροηλεκτρικού σχεδίου Paraná για αρκετούς ποταμούς της περιοχής και η τοπογραφική έρευνα και κατασκευή του μεγαλύτερου υπόγειου υδροηλεκτρικού σταθμού, του εργοστασίου Capivari-Cachoeira.

Σε αναγνώριση της συνεισφοράς της στην Paraná και στον τομέα της μηχανικής. Το όνομά της γράφτηκε στο Memorial à Mulher (Μνημείο της Γυναίκας) μαζί με άλλες 53 πρωτοπόρες Βραζιλιάνες. Ένας δρόμος σε μια γειτονιά της Κουριτίμπα πήρε το όνομά της Rua Engenheira Enedina Alves Marques. Και το 2006, το Instituto de Mulheres Negras Enedina Alves Marques (Ινστιτούτο Μαύρων Γυναικών Enedina Alves Marques) ιδρύθηκε στη Μαρίνγκα της Παρανά.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ