Ένα ποίημα για το… Ισραήλ

Ο Γκίντερ Γκρας, ο 84χρονος συγγραφέας ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, δημοσίευσε σήμερα ένα ποίημα σε διάφορες γερμανικές εφημερίδες επικρίνοντας τις απειλές του Ισραήλ να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.Ο συγγραφέας περιέγραψε το Ισραήλ ως “πηγή ενός αναγνωρίσιμου κινδύνου” και κάλεσε τους αναγνώστες του να “το καλέσουν να αποκηρύξει τη βία”.Ζήτησε τόσο το ισραηλινό όσο και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να τεθούν υπό “ανεμπόδιστη και μόνιμη επίβλεψη από έναν διεθνή οργανισμό”.Στη Γερμανία, το ποίημα δημοσίευσε η καθημερινή εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung: Δημοσιεύθηκε επίσης σε εφημερίδες στις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Γκρας καταγγέλλει στο ποίημα ότι μια ισραηλινή επίθεση θα “εξόντωνε τον ιρανικό λαό ο οποίος καταπιέζεται από έναν φωνακλά” -αναφερόμενος προφανώς στον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Προσθέτει ότι έχει “μπουχτίσει από την υποκρισία της Δύσης”.

Στο ποίημα ο ποιητής επικρίνει παράλληλα τη Γερμανία για την πρόσφατη πώληση στο Ισραήλ ενός ακόμη υποβρυχίου κλάσης Dolphin υποστηρίζοντας ότι “έχει την δυνατότητα να στέλνει πυραύλους που καταστρέφουν τα πάντα εκεί όπου δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη ούτε μιας ατομικής βόμβας”.Ο Γκρας, ο οποίος θεωρείται φιλελεύθερος αριστερός, θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή συγγραφέας στη Γερμανία τον τελευταίο μισό αιώνα. Ένα από τα πρώτα του βιβλία, Το Τενεκεδένιο Ταμπούρλο, που αφορούσε την εποχή των Ναζί, κέρδισε το βραβείο Νομπέλ το 1999.”Γιατί λέω μόλις τώρα, σε μεγάλη ηλικία, με το τελευταίο μου μελάνι, ότι η πυρηνική δύναμη Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την διεθνή ειρήνη η οποία είναι ήδη εύθραυστη;”, γράφει στο ποίημα. Προσθέτει ότι αρνούνταν να δει το γεγονός αυτό επειδή τον περίμενε η “τιμωρία” της κατηγορίας για αντισημιτισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ