Εμβόλιο Pfizer: Η μεγαλύτερη μελέτη σε πραγματικές συνθήκες – Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα – Πότε μειώνεται

Αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 95% κατά του κορονοϊού είναι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο, το επίπεδο αποτελεσματικότητάς του εμβολίου μειώνεται σημαντικά όταν κάποιος λαμβάνει μόνο μια από τις δύο δόσεις.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet και σύμφωνα με τους επιστήμονες της Pfizer και της ισραηλινής κυβέρνησης που την πραγματοποίησαν, διαπιστώνονται “τα οφέλη για τη δημόσια υγεία ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμού”. Όπως σημειώνουν στο Ισραήλ, που θεωρείται “πρωταθλήτρια” χώρα στους εμβολιασμούς, το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν και η βασική κινητήριος δύναμη της μείωσης των κρουσμάτων.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη γενίκευση των πορισμάτων αυτών για άλλα κράτη, καθώς η ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού και η εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την εκδοχή που δημοσιεύτηκε και επανεξετάστηκε από άλλους ανεξάρτητους επιστήμονες των πρώτων αποτελεσμάτων, τα οποία είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο από τη Pfizer και το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. \

Αυτή αφορά σε υγειονομικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ της 24ης Ιανουαρίου και της 3ης Απριλίου, ημέρα κατά την οποία το 72% των ανθρώπων άνω των 16 ετών (δηλαδή σχεδόν 5 εκατομμύρια) και το 90% των άνω των 65 ετών στο Ισραήλ είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου τους των Pfizer/BioNTech.

Η ανάλυση αφορά κυρίως στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, το B.1.1.7, το οποίο είναι κυρίαρχο στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το εμβόλιο είναι “πολύ αποτελεσματικό” σε αυτούς που είναι άνω των 16 ετών επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, προστατεύει κατά 95,3% έναντι της λοίμωξης, κατά 97,2% έναντι της νοσηλείας και κατά 96,7% έναντι του θανάτου. Παρόμοια είναι τα επίπεδα προστασίας και για εκείνους που είναι άνω των 85 ετών.

Ωστόσο, μειώνονται σημαντικά όταν χορηγείται μόνο μια από τις δύο δόσεις: 57,7% έναντι της λοίμωξης, 75,7% έναντι της νοσηλείας και 77% έναντι του θανάτου στους άνω των 16 ετών.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της έρευνας, η μελέτη αναδεικνύει “τη σημασία που έχει ένας πλήρης εμβολιασμός στους ενηλίκους” με δύο δόσεις. Σύμφωνα με αυτούς, μία μόνο δόση μπορεί επίσης να παρέχει μια βραχύτερη προστασία, ιδίως με την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που είναι πιο ανθεκτικά στο εμβόλιο.

Κατά την περίοδο της ανάλυσης, καταγράφηκαν 232.268 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από COVID-19 στο Ισραήλ (με 4.481 σοβαρές λοιμώξεις και 1.113 θανάτους) και σχεδόν το 95% των δειγμάτων που εξετάστηκαν ήταν του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν επέτρεψε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους, το οποίο κυκλοφορεί επίσης στη χώρα.

Σημειώνεται ότι σε παρόμοια συμπεράσματα είχε καταλήξει μια πρώτη μελέτη τον Φεβρουάριο που είχε γίνει σε μεγάλη κλίμακα (1,2 εκατομμύριο άνθρωποι), στο Ισραήλ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση NEJM.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ/ΜΠΕ – AFP

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.