Εμπορικές συνομιλίες Λονδίνου – Καναδά

Η Βρετανία άρχισε «πολύ αποδοτικές» συνομιλίες διμερούς εμπορικού ενδιαφέροντος με τον Καναδά την Παρασκευή, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Sunday Times ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ο οποίος προετοιμάζεται να επαναδιαπραγματευθεί τις εμπορικές σχέσεις της χώρας μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Σε αποσπάσματα της συνέντευξής του που προδημοσιεύτηκαν από τους Σάντεϊ Τάιμς, ο Φοξ επισήμανε ότι θα ταξιδέψει σύντομα στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει πως η Βρετανία δεν θα μετακινηθεί στο «τέλος της ουράς» στις συνομιλίες για το εμπόριο, όπως είχε προειδοποιήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Ο Φοξ είπε ότι έχει «βλέψεις» για πάνω από δέκα συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου εκτός ΕΕ οι οποίες θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ όταν η Βρετανία αποχωρήσει από αυτή, αρκετές από τις οποίες με χώρες που έχουν καταστήσει σαφές πως θέλουν να συναφθούν αυτές οι συμφωνίες το ταχύτερο, και άλλες με ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

«Μπορούμε να κάνουμε τη Βρετανία έναν φάρο για το ελεύθερο εμπόριο», είπε ο Λίαμ Φοξ στην εφημερίδα. «Έχουμε ήδη πολλές χώρες που λένε “θα επιθυμούσαμε πολύ να συνάψουμε μια εμπορική συμφωνία με την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χωρίς να πρέπει να ανακατευτούμε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ”».

Τις εμπορικές συμφωνίες διαπραγματεύεται εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που σημαίνει πως η Βρετανία δεν είχε χρειαστεί να συνάψει συμφωνίες σε διμερές επίπεδο αφότου προσχώρησε στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

H συγγνώμη της Βρετανίδας που με τη δήλωσή της για τη Νίκαια εξόργισε τo διαδίκτυο

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας: Λάθος του Λονδίνου να μας στερήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ