Ελβετία: Νεκροί οι πέντε από τους έξι σκιέρ που αγνοούνταν στις Άλπεις

Οι σοροί πέντε αγνοούμενων σκιέρ βρέθηκαν στην Ελβετία, στις  Άλπεις, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ οι τοπικές αρχές με ειδικά συνεργεία  εξακολουθούν να αναζητούν ένα έκτο άτομο.

Μια τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε το Σάββατο μετά την εξαφάνιση της εξαμελούς ομάδας κοντά στο βουνό Tete Blanche ύψους 3.706 μέτρων. Οι σκιέρ είχαν  ξεκινήσει από το Ζερμάτ, την πατρίδα του διάσημου βουνού Μάτερχορν, για μια εκδρομή για σκι προς την Αρόλα κατά μήκος των ελβετοϊταλικών συνόρων.

Πέντε από τους έξι σκιέρ βρέθηκαν χθες το βράδυ χωρίς σημεία ζωής”, ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας του ελβετικού καντονιού Valais. Οι αρχές είχαν δηλώσει προηγουμένως στο BBC ότι οι σκιέρ ήταν όλοι Ελβετοί υπήκοοι και η ηλικία τους κυμαίνεται από 21 έως 58 ετών.

Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι οι ομάδες και στις δύο πλευρές της διαδρομής είχαν ειδοποιηθεί, αλλά οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν την επιχείρηση.  Στις Άλπεις επικρατούν ισχυροί άνεμοι εδώ και μερικές ημέρες, ενώ τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις. Το Saas-Fee, ένα χειμερινό θέρετρο που γειτονεύει με το Zermatt, είναι επί του παρόντος ακόμα  αποκομμένο από το χιόνι.

Ο Anjan Truffer, επικεφαλής της υπηρεσίας αεροδιάσωσης του Zermatt, δήλωσε στο BBC ότι ο καιρός είναι τόσο κακός που “οι πτήσεις δεν αποτελούν επιλογή”, με “πολύ ισχυρούς ανέμους, βαρύ χιόνι, υψηλό κίνδυνο χιονοστιβάδων και μηδενική ορατότητα”.

Ο Truffer δήλωσε ότι η ομάδα μπορεί να καταβλήθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες και όχι να χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα, επειδή χάθηκαν σε ένα τμήμα της διαδρομής Zermatt Arolla όπου ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι χαμηλός.

Οι εκδρομές σκι συνήθως ακολουθούν απροετοίμαστες αλπικές διαδρομές και συνήθως είναι εξοπλισμένες με συσκευές εντοπισμού θέσης και φτυάρια για να αντιμετωπίζουν χιονοστιβάδες. Το τελευταίο σήμα από την ομάδα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δεν ήταν “προφορικό”, δήλωσε ο κ. Truffer, αλλά επέτρεψε στις υπηρεσίες διάσωσης να πάρουν μια γενική ιδέα για τη θέση τους.

Η διαδρομή από το Zermatt στην Arolla είναι μέρος της διάσημης, 120 χιλιομέτρων διαδρομής “Haute Route” από το Zermatt στο Chamonix.  Είναι πολύ δημοφιλής, αλλά κατάλληλη μόνο για τους πιο έμπειρους σκιέρ και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ