Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Ουκρανία

Συνεδριάζει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών, με ένα και μοναδικό αντικείμενο συζήτησης, την κατάσταση στην Ουκρανία.

Το αίτημα για τη συζήτηση σχετικά με την ουκρανική κρίση υποβλήθηκε από τη Λιθουανία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Φεβρουάριο.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22:00 ώρα Ελλάδας) μια κλειστή συνεδρίαση και θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία”, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρκι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι πρεσβευτές των 15 χωρών-μελών του ΣΑ θα ενημερωθούν για την κατάσταση από τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ και από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού, αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν.

Δεν είναι βέβαιο ότι το ΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση.

Ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Ρόμπερτ Σέρι, βρίσκεται στο Κίεβο εδώ και μερικές ημέρες. Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Σέρι πρόκειται να μεταφέρει το μήνυμα του Μπαν, ότι στηρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι υπάρχει ανάγκη να περιοριστούν οι εντάσεις και να υπάρξει διάλογος.

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Κριμαία ο Νεσίρκι δεν έκανε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο αλλά σημείωσε ότι “ο ΟΗΕ προφανώς ανησυχεί, παρακολουθεί την κατάσταση και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ