Εκλογές στη Γαλλία: Μειωμένη η προσέλευση στις κάλπες – Στις 21.00 τα πρώτα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη είναι η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, όπου οι περίπου 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που προσέρχονται στις κάλπες αυτή την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 12 υποψηφίων.

Το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων στη μητροπολιτική Γαλλία πραγματοποιήθηκε στις 8 το πρωί, ενώ θα κλείσουν στις 19.00 ή 20.00 ανάλογα με τις πόλεις. Οι μικρές νωρίτερα, οι μεγάλες αργότερα. Από το Σάββατο ψηφίζουν οι Γάλλοι του εξωτερικού.

Της Μαρίας Δεναξά

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν θα ανακοινωθούν έως ότου κλείσει και το τελευταίο εκλογικό τμήμα στη μητροπολιτική Γαλλία στις 20.00 (21.00 ώρα Ελλάδας). Σε δήμους με λιγότερους από 1.000 κατοίκους, η ταυτότητα δεν είναι υποχρεωτική. Σε άλλους μεγαλύτερους δήμους, απαιτείται είτε διαβατήριο, είτε κάρτα υγείας, άδεια κυνηγιού.  Δεν μπορεί να ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό υγείας: ούτε απόδειξη εμβολιασμού, ούτε πιστοποίηση ανάρρωσης, ούτε αρνητικό τεστ. Γίνεται σύσταση για τον σεβασμό του υγειονομικού πρωτοκόλλου, ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν και οι θετικοί στον κορονοϊό. Στα εκλογικά κέντρα διατίθενται χειρουργικές μάσκες, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό οι ψηφοφόροι να φορούν χειρουργικές μάσκες για να ψηφίσουν.

– Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν στα υπερπόντια εδάφη. Ποσοστό συμμετοχής στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας, στις 17.00. : Στο 37,08% στη Γουαδελούπη, 34,6% στη Γαλλική Γουιάνα, 35,1% στη Μαρτινίκα και 44,4% στο St-Pierre-et-Miquelon σύμφωνα με τις κατά τόπους περιφέρειες. Στην Πολυνησία, η συμμετοχή ήταν 12,34% το μεσημέρι.

– Η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έφτασε το 25,48% το μεσημέρι, (3 μονάδες λιγότερη συμμετοχή από το 2017) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Συγκριτικά, το 2017, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο το μεσημέρι ήταν 28,54%. Το 2002 την ίδια περίοδο ήταν 21,4% (ρεκόρ αποχής σε πρώτο γύρο προεδρικών εκλογών).

– Από τους πρώτους που ψήφισαν λίγο μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, ήταν ο πρώην πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν και νυν δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ. Στη συνέχεια λίγο μετά τις 8.30 ψήφισε σε εκλογικό τμήμα του Παρισιού, ο Νικολά Σαρκοζί.

– Η υποψήφια του σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία, η Αν Ινταλγκό, νυν δήμαρχος του Παρισιού, ήταν η πρώτη που προσήλθε στις κάλπες απ’ όλους τους υποψήφιους. Ψήφισε στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο Zαν Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος, Ανυπότακτη Γαλλία ψήφισε στην 4η εκλογική περιφέρεια της Μασσαλίας όπου είναι βουλευτής από το 2017. Ήταν ο δεύτερος υποψήφιος που ψήφισε σήμερα το πρωί.

Η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές ψήφισε κι εκείνη στην περιοχή Ιβελίνς στην περιφέρεια του Παρισιού. Στις κάλπες προσήλθαν και ο υποψήφιος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο εθνικιστής υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ που ψήφισε στο Παρίσι ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ψήφισε στην πόλη Ενίν Μπονόν στο Πατ Καλέ, όπου εκλέγεται βουλευτής. Ο υποψήφιος Γιανίκ Ζαντό, των οικολόγων πράσινων, ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ψήφισε σήμερα το πρωί της Κυριακής στην πόλη Prades στα Πυρηναία-Οριεντάλ, όπου ήταν δήμαρχος έως το 2020. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην πόλη Tulle της περιφέρειας της Κορέζ.

– Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν ο τελευταίος προεδρικός υποψήφιος που ψήφισε στις 12.30 το μεσημέρι

Μειώθηκε κι άλλο η διαφορά Μακρόν-Λεπέν – Στο όριο του στατιστικού λάθους κρίνεται η εκλογή

Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η διαφορά εξακολουθούσε να μειώνεται μεταξύ του εν ενεργεία προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Elabe Opinion.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (LaREM) αποσπά στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο 26% (-2 μονάδες σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα της 4ης και 5ης Απριλίου) και η Μαρίν Λεπέν (RN) 25% (+2 μονάδες).

Στον δεύτερο γύρο, η διαφορά μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν μειώνεται επίσης, με διαφορά μόλις δύο μονάδων: ο απερχόμενος πρόεδρος βρίσκεται στο 51% (-2) και η Μαρίν Λεπέν στο 49% (+2). Ωστόσο, η Elabe διευκρινίζει ότι το 21% των ερωτηθέντων “δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου”.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τους άλλους υποψηφίους του πρώτου γύρου, στην τρίτη θέση, ο υποψήφιος της France Insoumise Ζαν Λυκ Μελανσόν καταγράφει ανοδική τάση, με 17,5% (+2). Όμως δεν περνάει στον δεύτερο γύρο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι παραμένουν αρκετά πίσω από την τριάδα: στην τέταρτη θέση ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 8,5% (-0,5), ακολουθεί η δεξιά Βαλερί Πεκρές με 8%, , μπροστά από τον υποψήφιο οικολόγο Γιανίκ Ζαντό 4% (-1).

Ακολουθούν ο υποψήφιος του Debout La France Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (εθνικόφρων) με 2,5% (+0,5), ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ με 2,5% (=) και ο Ζαν Λασάλ (Résistons!) (πατριωτικό κόμμα) επίσης με 2,5% (-0,5). Η σοσιαλίστρια Αν Χινταλγκό παραμένει στο 2%, ο Φιλίπ Πουτού (αντικαπιταλιστής) (NPA) στο 1% (-0,5) και η Ναταλί Αρτό(εργατική πάλη) (Lutte Ouvrière) στο 0,5%.

Περισσότεροι Γάλλοι θέλουν τώρα να ψηφίσουν για να μπλοκάρουν τον Eμμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο (19%, +1 μονάδα), παρά τη Μαρίν Λεπέν (18%, -4 μονάδες). Ινστιτούτο Odoxa για το L’Obs, από την τελευταία δημοσκόπηση της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρώτο γύρο.

Οι φωτό: AFP – Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ