Έκκληση του Πάπα για τις μοναχές

Έκκληση του Πάπα για τις μοναχές

Έκκληση για την απελευθέρωση των δώδεκα ελληνορθόδοξων μοναχών οι οποίες απήχθησαν από ενόπλους στη Μααλούλα αλλά και “όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι εξαιτίας των συγκρούσεων” στη Συρία απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μετά τον χαιρετισμό του προς τους 30.000 προσκυνητές που είχαν συγκεντρωθεί, όπως κάθε Τετάρτη, στην πλατεία Αγίου Πέτρου του Βατικανού, ο Πάπας εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των γυναικών που μόναζαν στην ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας στη βόρεια Συρία. “Προσευχόμαστε για αυτές τις αδελφές και για όλους τους ανθρώπους που έχουν απαχθεί λόγω των συγκρούσεων. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να ενεργούμε από κοινού για την ειρήνη”, πρόσθεσε.

Οι μοναχές, οι οποίες είχαν υπό την προστασία τους τα ορφανά παιδιά της περιοχής, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη μονή και οδηγήθηκαν από τους ενόπλους προς το Γιάμπρουντ, στα βόρεια της Μααλούλα, όπως είχε δηλώσει ο αποστολικός νούντσιος (πρεσβευτής) της Αγίας Έδρας στη Δαμασκό, Μάριο Ζενάρι.

Η Φεβρωνία Ναμπάνε, ηγουμένη μιας μονής που βρίσκεται στη Σαντνάγια, στη νότια Συρία, διαβεβαίωσε πάντως ότι μίλησε με την ηγουμένη της Μααλούλα, την Πελαγία Σαγιάφ, το βράδυ της Δευτέρας και η τελευταία την διαβεβαίωσε ότι η ίδια, άλλες έντεκα μοναχές και τρεις νεαρές υπηρέτριες έχουν εγκατασταθεί σε ένα σπίτι στο Γιάμπρουντ.

Από τις αρχές του έτους έχουν απαχθεί στη Συρία δύο ορθόδοξοι επίσκοποι και πολλοί ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός ιησουίτης Πάολο Νταλ’ Όλιο. Τον Οκτώβριο εντοπίστηκε στα βόρεια της Δαμασκού το κατακρεουργημένο πτώμα του ελληνορθόδοξου ιερέα Φάντι Τζαμίλ Χαντάντ, ο οποίος είχε απαχθεί από ενόπλους. Η τύχη των υπόλοιπων ομήρων παραμένει άγνωστη.

Σε σημερινό δημοσίευμά της η συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν που πρόσκειται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ υποστηρίζει ότι οι Σύροι αντάρτες ευθύνονται για την απαγωγή των 12 μοναχών, τις οποίες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως “ανθρώπινες ασπίδες”.

“Οι δυνάμεις του συριακού στρατού καταφτάνουν στην περιοχή της Μααλούλα για να επιβάλουν την τάξη καθώς εκατοντάδες αντάρτες έσπειραν το χάος στην πόλη όπου εισέβαλαν από τα βουνά και άρπαξαν 12 Σύρες και Λιβανέζες μοναχές τις οποίες οδήγησαν στο Γιάμπρουντ” γράφει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι “οι αντάρτες θα τις χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες”.

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.