Εκκλήσεις Κομισιόν και Eurogroup για..υπομονή, εν αναμονή του ιταλικού προϋπολογισμού

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Ο ιταλικός προϋπολογισμός από ό,τι φαίνεται δεν είναι σύμφωνος με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης σε διαρθρωτικούς όρους, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, παραπέμποντας στις επίσημες συζητήσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου επί των τελικών σχεδίων που θα κοινοποιήσει η ιταλική κυβέρνηση.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις διευκρίνισε ότι προβαίνει σε αυτή την εκτίμηση “με βάση τα όσα στοιχεία έχουν γίνει δημόσια γνωστά”.

Το θέμα της Ιταλίας, η οποία φαίνεται πως θα παρουσιάσει έλλειμμα 2,5% για το 2019 και όχι 1,6 όπως θα έπρεπε στη βάση των κανόνων για την ετήσια μείωση του χρέους, δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα των «19» της Ευρωζώνης, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο κυριαρχεί στο περιθώριο.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αφού τόνισε ότι θα ξεκινήσουν συζητήσει με την ιταλική πλευρά και στην πράξη αναμένει να δει τα τελικά στοιχεία που θα κοινοποιηθούν επίσημα στις Βρυξέλλες, εξήγησε αναλυτικά ότι όλων των ειδών οι δαπάνες, ανεξαρτήτως τους ποιος είναι ο στόχος τους ή αναπτυξιακή τους δυναμική στο τέλος της μέρας καταλήγουν στο χρέος και αυτό το πληρώνουν οι πολίτες.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι οι κανόνες υπάρχουν “για να μην καταλήγουν οι πολίτες να πληρώνουν πάρα πολύ ακριβά τέτοιες δαπάνες”. Σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρμαχος της λιτότητας, τόνισε ότι η Ιταλία έχει επωφεληθεί εξαιρετικά και περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και εξήγησε ότι η εσωτερική διαδικασία κατάρτισης των μεγεθών στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται.

Από την πλευρά του ο Φιλανδός Υπουργός Πετερι Όρπο, σημείωσε ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο επιφυλάχθηκε να απαντήσει εν αναμονή των τελικών μεγεθών και της επίσημης κατάθεσης του προϋπολογισμού στο πλαίσιο του οικονομικού εξαμήνου.

“Η Ιταλία είναι στο μυαλό όλων, έχουμε ερωτήματα, αναμένουμε ερωτήσεις, αλλά το επίσημο προσχέδιο με όλες τις λεπτομέρειες δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί, πρέπει να το περιμένουμε και μετά η Kομισιόν να εκφέρει τη γνωμάτευσή της”, τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμμένια κατέστησε σαφές ότι “αυτή η συζήτηση θα πρέπει να αποδραματοποιηθεί”.

Το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών είναι η μετεξέλιξη του ESM και η αλλαγή των κανόνων επιλεξιμότητας για τις λεγόμενες προληπτικές πιστωτικές γραμμές που παρέχει ο οργανισμός.Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ