Εδιμβούργο: Υπέκυψε στη δύναμη του ανέμου το ερευνητικό «Petrel» – Πάνω από 20 οι τραυματίες

Το Petrel, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά πλοία του κόσμου, υπέκυψε στη δύναμη του ανέμου κι έγειρε, στο πλάι, στην δεξαμενή στην οποία είχε τοποθετηθεί για μια σειρά επισκευαστικών εργασιών, στο ναυπηγείο Imperial Dock στο Leith, στο  Εδιμβούργο.

Παρά το ότι στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, στο πλοίο βρίσκονταν περί τα 50 άτομα, από διάφορα συνεργεία, που εκτελούσαν εργασίες. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν με κάθε τρόπο στέλνοντας ακόμα και εναέρια μέσα διάσωσης.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασθενοφόρων της Σκωτίας είπε ότι 15 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία, ενώ άλλοι 10 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επιτόπου και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Η Αστυνομική Διεύθυνση του Εδιμβούργου είπε ότι αστυνομικοί και στελέχη άλλων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στον τόπο του συμβάντος, λίγα λεπτά μετά το πρώτο τηλεφώνημα που έλαβαν οι αρχές. Το πλοίο έγειρε λίγο από τις 8:30 π.μ. τοπική ώρα.

To Petrel έχει μήκος 76 μέτρων. Στην ναυπήγησή του, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης ανέλαβε ο αείμνηστος ιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν. Το σκάφος έγινε διάσημο, όταν τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε μια σειρά από ναυάγια που χάθηκαν τον προηγούμενο αιώνα. Οι ανακαλύψεις του περιλαμβάνουν το USS Hornet και το USS Lexington, δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα που βυθίστηκαν από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον Ειρηνικό.

Ωστόσο, το Petrel βρίσκεται τα τελευταία χρόνια έξω από τα… νερά του. Είναι συνέχεια σε ντόκο ή σε κάποια δεξαμενή, από το 2020, πρώτα στη Φλόριντα και στη συνέχεια στη Σκωτία. H Deidre Brock, η οποία εκπροσωπεί το Edinburgh North and Leith, με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι «ισχυροί άνεμοι» έκαναν το πλοίο, να πάρει κλίση, τουλάχιστον 45 μοιρών. Μια τέτοια κλίση, στην θάλασσα θα ήταν μοιραία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ