Ε.Ε.: Υψώνει «Aspides» εναντίον των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Η επιχείρηση για προστασία των πλοίων και ο ρόλος της Ελλάδας

«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda

«Ασπίδες», δηλαδή «προστασία των πλοίων» εξήγησε ο κ. Μπορέλ. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι πρώτες φωτογραφίες του πλοίου Zografia μετά την επίθεση των Χούθι – Γιατί δεν βυθίστηκε

Χούθι: Εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων και εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Βίντεο: Η στιγμή που οι Χούθι «χτυπάνε» δεξαμενόπλοιο – Με επιδρομή στην Υεμένη απάντησαν ΗΠΑ, Βρετανία

Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην Γάζα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ