Δολάριο: Για πρώτη φορά τα χαρτονομίσματα θα φέρουν υπογραφές γυναικών

Για πρώτη φορά στην ιστορία του δολαρίου, τα χαρτονομίσματα του αμερικανικού νομίσματος φέρουν πλέον τις υπογραφές δύο γυναικών, μεταξύ των οποίων και εκείνη της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η οποία υπέγραψε συμβολικά σήμερα την πρώτη «έκδοση» τους στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

ΗΠΑ: Απετράπη αντιεβραϊκή τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη – Τι ζήτησε ο σύζυγος της Καμάλα Χάρις

Δίπλα στην υπογραφή της Γέλεν φιγουράρει εκείνη της Μέριλιν Μαλέρμπα, που από τον Σεπτέμβριο είναι η Ταμίας των ΗΠΑ. Ο «Ταμίας» των ΗΠΑ είναι ο θεματοφύλακς και διαχειριστής ασφαλειών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής κυβέρνησης. Είναι υπάλληλος του υποουργείου Οικονομικών και είναι ο επόπτης παραγωγής νομισμάτων και χαρτονομισμάτων. Η  Μαλέρμπα, είναι επίσης ισόβια  αρχηγός της φυλής των Μοχίγκαν, και είναι η πρώτη Αμερικανίδα που ανέλαβε αυτό το αξίωμα.

«Είναι η πρώτη φορά που η υπογραφή μιας υπουργού Οικονομικών θα εμφανίζεται στα χαρτονομίσματα και η πρώτη φορά που θα υπάρχουν οι υπογραφές δύο γυναικών στο νόμισμά μας», σχολίασε η Γέλεν, στην ομιλία της σε ένα από τα δύο νομισματοκοπεία όπου τυπώνονται τα τραπεζογραμμάτια. «Σήμερα, το θέμα δεν είμαι εγώ ή η νέα υπογραφή στο νόμισμά μας. Το θέμα αφορά τη συλλογική δουλειά μας για να δημιουργήσουμε μια οικονομία πιο ισχυρή και πιο συμπεριληπτική», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Εγκρίνουν την πώληση αρμάτων μάχης στην Πολωνία και στην Ταϊβάν ανταλλακτικά αεροσκαφών

Σύμφωνα με τη Γέλεν, το 62% του προσωπικού του υπουργείου είναι γυναίκες και πολλές από αυτές κατέχουν σημαντικές θέσεις.  «Είναι μια ιστορική στιγμή», σχολίασε από την πλευρά της η Μαλέρμπα.  Τα χαρτονομίσματα, αρχικά του 1 και των 5 δολαρίων, θα τεθούν σε κυκλοφορία στις αρχές του επόμενου έτους.

«Πρέπει να το παραδεχτώ: πέρασα πολύ χρόνο εξασκούμενη στην υπογραφή μου», χαριτολόγησε η Γέλεν. «Μολονότι το έθιμο θέλει τους υπουργούς Οικονομικών να βάζουν την υπογραφή τους στα χαρτονομίσματα της χώρας μας (…) οι Ιδρυτές Πατέρες δεν έλαβαν υπόψη τους ένα κατά τα φαινόμενα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα των υπουργών Οικονομικών: τον φρικτό γραφικό χαρακτήρα» αστειεύτηκε.

Η βαριά σκιά της ύφεσης γκρεμίζει τα χρηματιστήρια και απογειώνει το δολάριο

Ο Τιμ Γκάιτνερ, που ήταν υπουργός Οικονομικών επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2009 μέχρι το 2013, χρειάστηκε μάλιστα να αλλάξει την υπογραφή του ώστε να γίνει ευανάγνωστη, εξήγησε η Γέλεν. Το ίδιο συνέβη και με τον διάδοχό του, τον Τζακ Λιου (2013-17) για τον οποίο ο Ομπάμα είχε πει ότι θα έπρεπε να προσπαθήσει ώστε «τουλάχιστον ένα γράμμα της υπογραφής του να διαβάζεται».

(Πηγή: ΑΠΕ)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ