Διπλωματικό πόκερ

Διπλωματικό πόκερ

Σε σκληρό διπλωματικό πόκερ εξελίσσεται το θέμα της επέμβασης στη Συρία. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν σύνεση και πάνω από όλα αξιολόγηση του πορίσματος των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία, οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται.

Δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ. Απέρριψε, δε, οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σημείωσε, επίσης, ότι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε η Ουάσιγκτον θα παράσχει το δικό της νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε.

Ενισχύονται οι αμερικανικές δυνάμεις

Εξάλλου, οι ΗΠΑ έστειλαν ένα επιπλέον αντιτορπιλικό απέναντι από τις συριακές ακτές, ανεβάζοντας προσωρινά σε 5 τον συνολικό αριθμό των πολεμικών πλοίων που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ στην ανατολική Μεσόγειο

Από χθες τέσσερα αντιτορπιλικά (το Mahan, το Ramage, το Barry και το Gravely) βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμα να εξαπολύσουν πυραύλους Τόμαχοκ.

Νέα αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν την Πέμπτη για το θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους. Η συνάντηση που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Το αντικείμενο των συνομιλιών ήταν το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον των κατοίκων της χώρας.

Ρωσικοί ελιγμοί

Πάντως, οι Ρώσοι ενισχύουν τον στολίσκο της ανατολικής Μεσογείου -επανασυστάθηκε την άνοιξη- με ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό σκάφος αλλά και τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το πυραυλοφόρο-καταδρομικό “Μόσχα”, το οποίο κατευθύνθηκε στην περιοχή από τη Βόρεια Θάλασσα, όπου βρισκόταν για περιπολίες.

Το απόγευμα της Πέμπτης, Πούτιν και Μέρκελ συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν στο να περιμένουν το πόρισμα των επιθεωρητών, ενώ ανάλογη στάση κρατά και το Παρίσι, που όμως στέλνει στην περιοχή τη φρεγάτα “Σεβαλιέ Πολ”, η οποία διαθέτει υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα.

Σε πολεμική ετοιμότητα η Συρία

Την ίδια ώρα, ο Σύρος πρωθυπουργός ζήτησε την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες στην Συρία. Ο Αλ Χάλκι σημείωσε ότι τα μέτρα που ζητεί να ληφθούν είναι απαραίτητα «για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση και να εμποδιστούν οι εχθροί από την διατάραξη της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των επικοινωνιών, της παροχής τροφίμων και πετρελαίου».

Μάλιστα, στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ μετακίνησαν πολλούς πυραύλους Scud και δεκάδες εκτοξευτήρες από μια βάση στα βόρεια της Δαμασκού, πιθανότατα για να τους προστατεύσουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα από τη Δύση, όπως ανέφεραν πηγές της αντιπολίτευσης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ