Δίκη NSU: Αντιδρούν στις ενστάσεις

Δίκη NSU: Αντιδρούν στις ενστάσεις

 

Οι έρευνες για τη δράση και τα σφάλματα που διεπράχθησαν σχετικά με την αποκάλυψη των εγκλημάτων που διέπραξε η NSU, διεξάγονται σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς στο δικαστήριο.

Οι δικηγόροι της βασικής κατηγορουμένης Μπεάτε Τσέπε προχώρησαν και σήμερα στην υποβολή ενστάσεων. Αιτιολόγησαν την ένστασή τους για διακοπή της δίκης, με την αναγκαιότητα της μεταφοράς της σε μεγαλύτερη αίθουσα, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει ένα μεγαλύτερο ακροατήριο. Πρόκειται για τη δεύτερη ένσταση της υπεράσπισης. Η πρώτη αφορούσε την κατηγορία για μεροληψία του προέδρου του δικαστηρίου Μάνφρεντ Γκετσλ.

Η πρακτική των ενστάσεων της υπεράσπισης που συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα της δίκης προκάλεσε σειρά αντιδράσεων. Μέλη των οικογενειών των θυμάτων, πολιτικοί αλλά και αρκετά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τη στάση της υπεράσπισης ως μια τακτική καθυστέρησης της δίκης.

Με αυτή την άποψη διαφώνησε ο Γενς Ράμπε, δικηγόρος της οικογένειας Σίμσεκ, από την οποία προέρχεται το πρώτο θύμα της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας NSU. Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σημερινής δίκης ο κ. Ράμπε επέμενε ότι η στάση της υπεράσπισης είναι κάτι που “συνηθίζεται”, ενώ προειδοποίησε, ότι με την “εξ αρχής σκανδαλοποίηση” των ενστάσεων της υπεράσπισης η δίκη θα οδηγούνταν σε φθορά.

Σε δηλώσεις με αφορμή τη δίκη προέβη σήμερα και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών, Ράινερ Βέντ. Αναφερόμενος στις προσδοκίες που υπάρχουν στην κοινή γνώμη, ο κ. Βεντ, προειδοποίησε ότι αυτές πιθανώς να οδηγήσουν σε “μεγάλες απογοητεύσεις”. Όπως διευκρίνισε, ρόλος του δικαστηρίου είναι να αποδείξει την προσωπική συμμετοχή του κατηγορουμένου σε ένα ποινικό αδίκημα.

 

 

Βουλευτικές επιτροπές

Η υπόθεση δεν εξετάζεται μόνο στο δικαστήριο. Για παράδειγμα στην ειδική επιτροπή της βουλής εξετάζονται τέσσερεις υπάλληλοι από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στελεχώνεται από 3.000 υπαλλήλους. Στόχος της ειδικής αυτής επιτροπής της βουλής είναι να ελέγξει τις πολιτικές ευθύνες και όχι τις νομικές.

Σύμφωνα με τον νομικό και πολιτικό των Πρασίνων Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε, η απονομή δικαιοσύνης ανήκει στα δικαστήρια. Δεν εναπόκειται στην εξεταστική επιτροπή της βουλής να αποδώσει ευθύνες στους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών ή των αστυνομικών όσα λάθη και εάν διέπραξαν σχετικά με την αποκάλυψη των εγκλημάτων της ακροδεξιάς οργάνωσης.

Ο Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε είναι ένας έμπειρος πολιτικός και είχε συμμετάσχει και στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, η οποία είχε ασχοληθεί με την υπόθεση των μαύρων ταμείων της CDU, την περίοδο διακυβέρνησης από τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Όσον αφορά τώρα την υπόθεση NSU λέει: «Δεν στρεφόμαστε προσωπικά εναντίον κανενός, πρέπει να διερευνήσουμε όμως πολιτικά τι πήγε λάθος».

Τέσσερεις εξεταστικές επιτροπές

Ο Στρέμπελε δεν είναι μόνο ένας έμπειρος πολιτικός αλλά και ένας έμπειρος δικηγόρος. Από το 1970 μέχρι το 1979 υπερασπίστηκε μάλιστα την ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση RAF. Ο Στρέμπελε υποστηρίζει πως παρά τις υπερβολές των ΜΜΕ σχετικά με τη δίκη τώρα στο Μόναχο θα πρέπει να γίνει «μια δίκαιη δίκη».

Και στο δικαστήριο αλλά και στη βουλή σύμφωνα με τον Στρέμπελε θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα συμφέροντα των συγγενών των θυμάτων και να πάρουν απαντήσεις για τα όσα πραγματικά συνέβησαν.

Δεν είναι όμως μόνο η ομοσπονδιακή βουλή που ασχολείται με το θέμα αλλά και η τοπική βουλή της Θουριγγίας. Είναι η δεύτερη από τις τέσσερεις συνολικά εξεταστικές επιτροπής που θα διερευνήσουν το θέμα. Με την υπόθεση θα ασχοληθεί και η βουλή της Σαξωνίας αλλά και η βουλή της Βαυαρίας.

To ενδιαφέρον για την υπόθεση της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, η οποία εξόντωσε δέκα ανθρώπους, είναι τεράστιο όχι μόνο στη Γερμανία αλλά για πολλά ξένα δίκτυα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ