Ημέρα Μνήμης Ολοκαυτώματος: Η ιστορία πίσω από το “Dance me to the end of Love” του Λέοναρντ Κοέν

Είναι ένα τραγούδι που ηχογράφησε ο Λέοναρντ Κοέν το 1984 και κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του “Various Positions”. To “Dance Me to the End of Love” θεωρείται από πολλούς ένα από τα τελειότερα ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών αλλά η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική καθώς το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ένας ύμνος κατά της φρίκης του ναζισμού, αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα.

Στην ουσία περιγράφεται ο “χορός” του θανάτου, τα τελευταία βήματα των αιχμαλώτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τα κρεματόρια, τους θαλάμους αερίων, τα τελευταία βήματα πριν από το τέλος.

Το τραγούδι ακολουθεί τον ρυθμό ενός τυπικού ελληνικού χασάπικου, και αντανακλά ολοκάθαρα τις επιρροές του Κοέν από τη διαμονή του στην Ύδρα.
Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το 1995 ο ίδιος ο Κοέν είχε πει για το “Dance me to the end of love”: “Είναι περίεργο πώς ξεκινούν τα τραγούδια εξαιτίας της προέλευσης του τραγουδιού, κάθε τραγούδι έχει ένα είδος κόκκου, έναν σπόρο που κάποιος σου παραδίδει ή ο κόσμος σου δίνει και γι’ αυτό η διαδικασία της γραφής ενός τραγουδιού είναι τόσο μυστηριώδης.
Ολοκαύτωμα
Αλλά αυτό προήλθε από το γεγονός ότι άκουσα ή διάβασα ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίπλα από τα κρεματόρια, σε κάποια στρατόπεδα θανάτου, ένα κουαρτέτο εγχόρδων αναγκαζόταν να δώσει συναυλία ενώ η φρίκη ήταν σε εξέλιξη.
Αυτοί ήταν οι άνθρωποι των οποίων η μοίρα ήταν επίσης φριχτή. Και θα έπαιζαν κλασική μουσική ενώ οι συγκρατούμενοί τους σκοτώνονταν ή καίγονταν. Έτσι αυτή η μουσική, “Dance me to your beauty with a burning violin” σήμαινε ότι η ομορφιά της είναι η ολοκλήρωση της ζωής, το τέλος αυτής της ύπαρξης και του παθιασμένου στοιχείου σ’ αυτήν την ολοκλήρωση.
Αλλά αυτή είναι η ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούμε για την παράδοση σε κάποιον αγαπημένο, έτσι ώστε αυτό το τραγούδι, δεν είναι σημαντικό κάποιος να γνωρίζει τη γέννησή του, καθώς αν η γλώσσα του προέρχεται από αυτόν τον παθιασμένο πόο, θα είναι σε θέση να αγκαλιάσει κάθε παθιασμένη δραστηριότητα”.

Να σημειωθεί ότι η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.