Πρόταση δυσπιστίας: Αυτό είναι το κείμενο που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης. Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε έκτακτη παρέμβασή του στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης. Η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης αναμένεται να αρχίσει στην Ολομέλεια το απόγευμα της Παρασκευής και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Στο κείμενο, επισημαίνεται ότι “μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα”. Γίνεται αναφορά στην πανδημία, στο κύμα ακρίβειας, αλλά και στην κακοκαιρία “Ελπίς. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “πρωτοφανή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων”, σημειώνοντας πως “ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης”.

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

«Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατ’ άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και κατ’ άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής»

Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα.

22.970 άνθρωποι έχουν χαθεί από τον κορωνοϊό, η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν  μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο.

Δυστυχώς για τη χώρα, τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αναποτελεσματικότητά της και την αδιέξοδη πολιτική της με βοναπαρτικά διαγγέλματα, απρόσφορα μέτρα και αποποίηση της ευθύνης, καταφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτός ο απαραίτητος όρος της κοινωνικής συνοχής, η εμπιστοσύνη, πλήττεται με σφοδρότητα και από την έπαρση και τον καθεστωτισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών του που μάλιστα φέρονται να συνδιαλέγονται με οποιονδήποτε εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες, καταδεικνύοντας έτσι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της
Κυβέρνησης.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Γεροβασίλη Όλγα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αποστόλου Ευάγγελος

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βασιλικός Βασίλης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Βίτσας Δημήτρης

Βούτσης Νίκος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γιώργος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Παππάς Νίκος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φλαμπουράρης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ