Δαλάι Λάμα: Οι δηλώσεις που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων

Ο Δαλάι Λάμα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από το βίντεο που έγινε viral στο οποίο φαίνεται να φιλά ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητά να “ρουφήξει” τη γλώσσα του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έλαβε χώρα στα βόρεια Ινδία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ γίνεται πρωτοσέλιδο για πράξεις ή ρητά που πυροδοτούν διαμάχη και για τα οποία ο Θιβετιανός έχει ζητήσει μετέπειτα συγγνώμη.

Κατακραυγή για τον Δαλάι Λάμα: Ζήτησε από παιδί να «ρουφήξει τη γλώσσα του»

Το viral βίντεο

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει viral το βίντεο όπου το αγοράκι πλησιάζει τον 87χρονο πνευματικό ηγέτη και τον ρωτά: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;». Ο Δαλάι Λάμα προσκαλεί το αγόρι στη σκηνή, δείχνει το μάγουλό του και λέει, «Πρώτα εδώ», ωθώντας το αγόρι να του δώσει μια αγκαλιά και ένα φιλί. Στη συνέχεια δείχνει τα χείλη του και λέει: «Τότε υποθέτω επιτέλους και εδώ». Στη συνέχεια τραβάει το πιγούνι του αγοριού και το φιλάει στο στόμα. «Και ρούφηξε τη γλώσσα μου», λέει έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα βγάζοντας τη γλώσσα του.

Μέγκαν Μαρκλ: Με ρήση του Δαλάι Λάμα “πολεμά” την ανισότητα – ΒΙΝΤΕΟ

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το γραφείο του Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη «στο αγόρι και την οικογένειά του», καθώς και «από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τη ζημιά που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του», προσθέτοντας ότι «λυπάται» για το περιστατικό. «Ο Σεβασμιώτατος συχνά κάνει πλάκα με τους ανθρώπους που συναντά, με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, δημοσίως και στην κάμερα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Το βίντεο έχει προκαλέσει οργή στο διαδίκτυο. Η οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού “Haq: Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού”, με έδρα το Δελχί, δήλωσε στο CNN ότι καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών».

«Κάποιες ειδήσεις αναφέρονται στον θιβετιανό πολιτισμό σχετικά με την επίδειξη γλώσσας, αλλά αυτό το βίντεο σίγουρα δεν αφορά καμία πολιτιστική έκφραση και ακόμα κι αν είναι, τέτοιες πολιτιστικές εκφράσεις δεν είναι αποδεκτές», συνέχισε η δήλωση. «Ο κόσμος θαυμάζει τους θρησκευτικούς ηγέτες να παίρνουν θέση και να πρωτοστατούν ενάντια στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των παιδιών με τις πράξεις και τα λόγια τους» σημειώνεται.

«Αν έρθει μια γυναίκα Δαλάι Λάμα, τότε θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική»

Ο Δαλάι Λάμα είχε επικριθεί και στο παρελθόν. Το 2015, ήταν ύστερα από μια συνέντευξη στο BBC, στην οποία είπε ότι ένας μελλοντικός Δαλάι Λάμα θα μπορούσε σίγουρα να είναι γυναίκα, αλλά θα έπρεπε να είναι όμορφη, διαφορετικά «δεν θα την ωφελούσε πολύ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το 2019, σε άλλη συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο, είπε ότι αν επρόκειτο να τον διαδεχτεί «μια γυναίκα Δαλάι Λάμα, τότε [αυτή] θα έπρεπε να είναι πιο ελκυστική».

Λίγες ημέρες έπειτα από αυτές τις δηλώσεις, ζήτησε συγγνώμη, επίσης μέσω δήλωσης του γραφείου του. “Ο Σεβασμιώτατος ειλικρινά δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν. Λυπάται βαθύτατα που τα σχόλιά του μπορεί να προσέβαλαν οποιονδήποτε και ζητά την πιο ειλικρινή του συγγνώμη”, ανέφερε η δήλωση.

Συνέχισε προσθέτοντας ότι ο Δαλάι Λάμα έχει «μια έντονη αίσθηση των αντιφάσεων μεταξύ του υλιστικού, παγκοσμιοποιημένου κόσμου που συναντά στα ταξίδια του και των περίπλοκων, πιο εσωτερικών ιδεών για τη μετενσάρκωση που βρίσκονται στο επίκεντρο της θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης. Συμβαίνει μερικές φορές τα αστεία σχόλια σε ένα πολιτιστικό πλαίσιο να χάνουν το χιούμορ τους όταν αναφέρονται σε διαφορετικό πλαίσιο».

(Προς το παρόν είναι άγνωστο ποιος, αν κάποιος, θα αντικαταστήσει τον σημερινό Δαλάι Λάμα όταν πεθάνει, ένα θέμα που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση στην Ασία).

«Ευρώπη για τους Ευρωπαίους»

Στην ίδια συνέντευξη του 2019, ο βουδιστής ηγέτης πυροδότησε άλλη μια διαμάχη για τα σχόλιά του σχετικά με την υποδοχή μεταναστών στην Ευρώπη.

Όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα επίπεδα προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη, ο Δαλάι Λάμα είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να τους καλωσορίσει και να τους προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση. Αλλά τελικά, είπε, οι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέψουν στη «δική τους γη» και μόνο σε «ένα περιορισμένο αριθμό» να επιτρέπεται να παραμείνουν στην ηπειρωτική χώρα.

“Θα γίνει τελικά όλη η Ευρώπη μουσουλμανική χώρα; Αδύνατον! Ή αφρικανική χώρα; Αδύνατον επίσης!”, είπε, προσθέτοντας ότι είναι καλύτερο να “φυλάξουμε την Ευρώπη για τους Ευρωπαίους”.

Μέρες αργότερα, το γραφείο του δήλωσε ότι η γνώμη του είχε «παρερμηνευθεί» και ότι «δεν έχει καμία αμφιβολία ότι πολλοί από αυτούς που έφυγαν από τις χώρες τους δεν θέλουν να επιστρέψουν ή δεν μπορούν να επιστρέψουν».

Ο σημερινός Δαλάι Λάμα κατοικεί στην Ινδία από τότε που πήγε σε εθελοντική εξορία από το Θιβέτ το 1959 έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια εξέγερσης μετά την άφιξη των κινεζικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ