CIA και FBI χρησιμοποιούσαν Ναζί ως κατασκόπους

CIA και FBI χρησιμοποιούσαν Ναζί ως κατασκόπους

Τουλάχιστον 1.000 πρώην Ναζί και συνεργάτες τους χρησιμοποιήθηκαν ως κατάσκοποι και πληροφοριοδότες από τον αμερικανικό στρατό, την C.I.A., το F.B.I. και άλλες υπηρεσίες από το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη δεκαετία του 90′.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times,  απόρρητα αρχεία έδειξαν ότι κρατικοί αξιωματούχοι όπως ο πρώην επικεφαλής του FBI  Edgar Hoover και ο πρώην επικεφαλής της CIA, Allen Dulles, είχαν προσλάβει πρώην Ναζί ως πληροφοριοδότες στη μάχη κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η τακτική αυτή αποκαλύπτεται σε ένα βιβλίο του δημοσιογράφου Eric Lichtblau των New York Times το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη. 

Στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1950, πίστευαν ότι η αξία των πληροφοριών από τους πρώην Ναζί ενάντια στους Ρώσους αντιστάθμιζε αυτό που ένας αξιωματούχος αποκαλούσε ηθικό ολίσθημα” στην υπηρεσία τους προς το Τρίτο Ράιχ.

Το 1980, αξιωματούχοι του FBI αρνήθηκαν να πουν ακόμα και στη Δικαιοσύνη τι γνώριζαν για 16 ύποπτους Ναζί που έμεναν στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα παρεμποδίστηκε η περαιτέρω έρευνα για τα απόρρητα αρχεία που αφορούσαν τα συγκεκριμένα άτομα, γιατί αυτοι οι 16 Ναζί εργάζονταν ως πληροφοριοδότες στο FBI. Μάλιστα, πέντε από αυτούς εκείνη την εποχή εργάζονταν ακόμα ως κατάσκοποι.

Τέλος, το 1994, ένας δικηγόρος της CIA πίεσε τους εισαγγελείς να μην ξεκινήσουν έρευνα για έναν πρώην κατάσκοπο, αξιωματούχο των Ναζί, που φέρεται να εμπλέκεται σε 60.000 θανάτους, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.

 

Πηγή:en.enikos.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ