Χειροπέδες στον «Πάμπλο Εσκομπάρ της Βραζιλίας» – Από αστυνομικός, βασιλιάς των καρτέλ

Ο «Βραζιλιάνος Πάμπλο Εσκομπάρ» συνελήφθη χθες Τρίτη 21-6-2022 στην Ουγγαρία σε μια τεράστια αστυνομική επιχείρηση. Ο Σέρζου Χομπέρτου ντε Καρβάλιου είναι ένας από τους «μεγαλύτερους διακινητές διεθνώς», με το προσωνύμιο «ο Βραζιλιάνος Πάμπλο Εσκομπάρ», και διέφευγε από το 2020.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι είναι επικεφαλής τεράστιου κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης με προορισμό την Ευρώπη.

Η βραζιλιάνικη αστυνομία, που συνεργάστηκε με την Ιντερπόλ, «επιβεβαιώνει τη σύλληψη του Σέρζου Χομπέρτου ντε Καρβάλιου, γνωστού με το όνομα ‘αστυνόμος Καρβάλιου’, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους διακινητές διεθνώς σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από αστυνομικός στην κορυφή των καρτέλ

Σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη αστυνομία, ο «Πάμπλο Εσκομπάρ της Βραζιλίας», πρώην αστυνομικός, ζούσε στην Ευρώπη και χρησιμοποιούσε πλαστά έγγραφα για να διαφεύγει από τις αρχές.

Μετά τη σύλληψή του στην Ισπανία, όπου ζούσε με ψεύτικη ταυτότητα, για διακίνηση ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης και πλαστογράφησε πιστοποιητικό θανάτου για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Globo πέρυσι. Οι αρχές τότε δεν κατάλαβαν ότι επρόκειτο για τον καταζητούμενο.

Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του «αστυνόμου Καρβάλιου» τον Νοέμβριο του 2020, στο πλαίσιο επιχείρησης που οδήγησε στην κατάσχεση πόρων αξίας σχεδόν 100 εκατ. δολαρίων «της εγκληματικής οργάνωσης που διηύθυνε», σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία.

Σκοπός της επιχείρησης ήταν «να εξαρθρωθούν οικονομικά οργανώσεις υπεύθυνες για τη μεταφορά δεκάδων τόνων κοκαΐνης προς την Ευρώπη, με τη χρήση κυρίως βραζιλιάνικων λιμανιών».

Η έρευνα εκτάθηκε στην Κολομβία, στον Παναμά, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Ρουμανία και στο Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

«Το τέχνασμα των εγκληματιών ήταν να ξεπλένουν αγαθά και πόρους αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Βραζιλία και στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας διάφορους αχυράνθρωπους και εικονικές εταιρείες, προκειμένου να δίνουν νομιμοφανή εμφάνιση στα κέρδη που εξασφάλιζαν από τη διακίνηση», είχε εξηγήσει τότε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ