CEO της OpenAI σε Κογκρέσο: «Αναγκαίο το πλαίσιο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης»

Σοβαρότατες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην ζωή του ανθρώπου εξέφρασε ενώπιον της  αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου ο… πατέρας της.

Τεχνητή Νοημοσύνη: «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τους κινδύνους χρήσης της στην υγεία

Ο Σαμ ‘Αλτμαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, του ομίλου που ανέπτυξε την Τεχνητή Νοημοσύνη στο σημερινό της επίπεδο, κλήθηκε να καταθέσει στην Γερουσία, ακριβώς για τις ανησυχίες που συζητούνται ευρέως πλέον σε όλον τον κόσμο για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Και δεν έκρυψε τα λόγια του.

Η μεγάλη του ανησυχία, όπως είπε, είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη με τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε επίσης κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές, για το τι αναμένεται από την άποψη της αποκάλυψης από μια εταιρεία που παρέχει ένα μοντέλο», είπε ο Sam Altman ειδικά για τις εκλογές και την τεχνητή νοημοσύνη. Και πρόσθεσε: «Είμαι νευρικός γι’ αυτό».  Η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι “καθοριστική”, “προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι” που αντιπροσωπεύει η τεχνολογία αυτή, δήλωσε ο ‘Αλτμαν. Η OpenAI, είναι ο δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Τουρκικές εκλογές: Η τεχνητή νοημοσύνη «έβγαλε» νικητή


“Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες”, εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, “που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική”, δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά.  Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων. Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη και πολλοί ανησυχούν για την εν δυνάμει επίδρασή της σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους“, παραδέχθηκε ο Σαμ ‘Αλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.
Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία“, δήλωσε ο ‘Αλτμαν. “Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί”. Οι εκλογές είναι ένας “σημαντικός τομέας ανησυχίας” και “κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή”, τόνισε.

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που δεν είπε ήταν η φράση: «Φτιάξαμε ένα τέρας και οι κυβερνήσεις τώρα πρέπει να το ελέγξουν». Επανέλαβε ωστόσο πολλές φορές, ότι είναι στην διάθεση των αρχών για να βοηθήσει στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου που θα βάλει κανόνες λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης. 

Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό “που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη”.

Ο Σαμ ‘Αλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο. “Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο” να επιτευχθεί, αλλά “υπάρχουν προηγούμενα” εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στέλεχος της Open AI έχει δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς ότι πρέπει να ιδρυθεί ειδική Υπηρεσία που θα εκδίδει άδειες λειτουργίας την τεχνητή Νοημοσύνη, κι έχει προτείνει και το όνομα της Υπηρεσίας :  Office for AI Safety and Infrastructure Security, με τα αρχικά OASIS.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ