Μπόρις Τζόνσον: Στη δημοσιότητα η έκθεση για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ – «Αστοχίες ηγεσίας και κρίσης»

Έπειτα από εβδομάδες αναμονής, δόθηκε στη δημοσιότητα η εσωτερική έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι σχετικά με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν  μέσω lockdown, για τα οποία ο Μπόρις Τζόνσον έχει τεθεί στο στόχαστρο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σε συνεδρίαση των Συντηρητικών βουλευτών του στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Guido Fawkes. Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τη δήλωση που θα κάνει ο Μπόρις Τζόνσον ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον πηγαίνει στο Κοινοβούλιο

Τι αναφέρεται στην έκθεση της Σου Γκρέι

Το πολυαναμενόμενο πόρισμα της έκθεσης της Σου Γκρέι για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, τονίζει ότι υπήρξαν «αστοχίες ηγεσίας και κρίσης» στο Νο 10 και στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου και εκτιμά πως «διδάγματα πρέπει να αντληθούν «αμέσως».

Η έκθεση της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμενόταν εδώ και ημέρες, όμως μια έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία ανέβαλε τη δημοσίευσή της, με την αστυνομία να ζητά οι λεπτομέρειές της να μην θέσουν σε κίνδυνο την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας.

«Υπήρξαν λάθη ηγεσίας και κρίσης εκ μέρους διαφορετικών μερών της Ντάουνινγκ Στριτ και του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου σε διαφορετικές στιγμές. Ορισμένες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να επιτραπούν. Άλλες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν όπως έγιναν», γράφει η Σου Γκρέι, στη 12σέλιδη έκθεσή της οποίας, που επικεντρώνεται σε 12 εκδηλώσεις μεταξύ Μαΐου του 2020 και Απριλίου του 2021, διαβιβάστηκε στον Μπόρις Τζόνσον σήμερα το πρωί.

Επιπλέον, το πόρισμα κάνει λόγο για «μη ενδεδειγμένη, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».

«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ενδεδειγμένη σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον οποιαδήποτε στιγμή. Βήματα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε τμήμα της κυβέρνησης εφαρμόζει μια σαφή και ισχυρή πολιτική σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στον εργασιακό χώρο».  Βάσει του πορίσματος, ορισμένες συναθροίσεις αντιπροσώπευαν μια σοβαρή αποτυχία από εκείνους που εργάζονταν στην καρδιά της κυβέρνησης.

«Τουλάχιστον κάποιες από τις εν λόγω συγκεντρώσεις αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή αποτυχία στην τήρηση όχι μόνο των υψηλών προτύπων που αναμένονται από εκείνους που εργάζονται στην καρδιά της κυβέρνησης, αλλά επίσης για τα πρότυπα που αναμένονταν από ολόκληρο τον βρετανικό λαό εκείνη την εποχή», αναφέρεται.

Σε άλλα σημεία του πορίσματος, επισημαίνεται:

«Με φόντο την πανδημία, όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους πολίτες να αποδεχθούν ευρείς περιορισμούς στις ζωές τους, ορισμένες από τις συμπεριφορές που περιέβαλαν αυτές τις συναθροίσεις είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν».

Σύμφωνα με την αναφορά της Σου Γκρέι, ερευνήθηκαν 16 εκδηλώσεις, πολλές περισσότερες από αυτές που είχαν αναφερθεί στα Μέσα.

Από αυτές, οι τέσσερις δεν έφτασαν στο σημείο της έρευνας από την Αστυνομία. Μία από αυτές, που ερευνάται, σύμφωνα με το έγγραφο, είναι μία συγκέντρωση στο διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ στις 13 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το BBC. Αυτή ενδέχεται να βλάψει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό. Ως δικαιολογία για κάποιες εκδηλώσεις που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ θεωρείται το γεγονός ότι το Νο10 είναι και χώρος εργασίας πέρα από πρωθυπουργική κατοικία. Ένα επιχείρημα που ωστόσο δεν μπορεί να στηριχθεί για όλα όσα συνέβησαν στο διαμέρισμα του Μπόρις Τζόνσον, όπου είναι η ιδιωτική του κατοικία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ