Πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ: “Δεν παραιτούμαι” απαντά ο Μπόρις Τζόνσον

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί, δήλωσε για άλλη μια φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή τα πάρτι που διοργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατά παράβαση των κανόνων του lockdown, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη δουλειά του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο, ο Τζόνσον κατηγορήθηκε από τον ηγέτη του αντιπολιτεύομενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ ότι άλλαξε τα όσα υποστηρίζει αναφορικά με τις συναθροίσεις αυτές και παραπλανά το Κοινοβούλιο. Σε ερώτηση εάν θα παραιτηθεί ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι. Δεν το αρνούμαι, και για διάφορους λόγους, πολλοί θέλουν να φύγω από τη μέση, αλλά ο λόγος για τον οποίο (ο Στάρμερ) θέλει να φύγω από τη μέση είναι διότι γνωρίζει πως μπορεί κανείς να εμπιστευθεί αυτή την κυβέρνηση ότι θα τα καταφέρει», δήλωσε ο Τζόνσον, προκαλώντας επευφημίες μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών.

«Πήραμε τις σκληρές αποφάσεις, λάβαμε τις σωστές αποφάσεις σε σημαντικά ζητήματα και συγκεκριμένα συνεχίζω αυτή τη δουλειά».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ποικίλες εξηγήσεις για τα πάρτι: Πρώτα είπε ότι δεν παραβιάστηκαν οι κανόνες, αλλά μετά ζήτησε συγγνώμη στον βρετανικό λαό για τη φαινομενική υποκρισία αυτών των συγκεντρώσεων. Επίσης, αρνήθηκε ισχυρισμό ότι είχε προειδοποιηθεί πως θα ήταν ανάρμοστη συγκέντρωση με ποτά στις 20 Μαΐου του 2020 στη διάρκεια lockdown, για την οποία ο ίδιος δηλώνει ότι πίστευε πως ήταν συνάντηση εργασίας.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ο Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι παρέστησαν σε πάρτι-έκπληξη έως και 30 ατόμων για τα γενέθλιά του στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιούνιο του 2020, όταν απαγορεύονταν οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Μπόρις Τζόνσον πάρτι

Για να αμφισβητηθεί η παραμονή του στην ηγεσία, 54 από τους 359 βουλευτές των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο θα πρέπει να αποστείλουν επιστολές για να κινηθεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας τόνισε πως ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να αλλάξει την κουλτούρα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Τρας, η οποία θεωρείται πιθανή διάδοχος του πρωθυπουργού αν αυτός οδηγηθεί στην έξοδο, δήλωσε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει λάβει ακόμη τα πορίσματα της έκθεσης Γκρέι, αλλά σημείωσε ότι αυτή αναμένεται πολύ σύντομα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο Τζόνσον και το προσωπικό του έκανε πάρτι στην καρδιά του βρετανικού κράτους την ώρα που οι απλοί άνθρωποι απαγορευόταν ακόμη και να αποχαιρετίσουν από κοντά δικούς τους που πέθαναν, η Τρας είπε ότι κάποιες από τις αναφορές προκαλούν προβληματισμό.

“Σαφώς και υπάρχει ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας”, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο BBC. “Χρειάζεται να πάρουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης, χρειάζεται να δούμε τα αποτελέσματα και να διορθώσουμε τα θέματα που υπάρχουν”.

Σε ερώτηση για τις ηγετικές της φιλοδοξίες, η Τρας απάντησε ότι ο 57χρονος Τζόνσον έχει κάνει φανταστική δουλειά ως πρωθυπουργός φέρνοντας εις πέρας το Brexit και ανταποκρινόμενος στην πανδημία της COVID-19. Εξάλλου δήλωσε ότι υποστηρίζει 100% τον Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 εξασφάλισε την μεγαλύτερη πλειοψηφία των Συντηρητικών σε περισσότερα από 30 χρόνια, ετοιμάζεται για τη δημοσίευση των πορισμάτων επίσημης έρευνας για τους ισχυρισμούς ότι έγιναν πολλά πάρτι με ποτά στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργεί η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, ειδικά καθώς η αστυνομία ξεκίνησε δική της έρευνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ