Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”. Στο πλαίσιο αυτής, ο ίδιος, που δηλώνει ”δεινός μελετητής” και λάτρης της ελληνικής ιστορίας, εκφράζει την πρόθεσή του να ”αναζωογονήσει” τις σχέσεις με τη χώρα μας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και ο πολιτισμός, μην αφήνοντας, ωστόσο, κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Αρχικά, απαντώντας σε σχέση με το πώς η χώρα του θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στη μετά Brexit εποχή, δήλωσε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή ώστε να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζόνσον, η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Έλληνες που μεταβαίνουν στη χώρα του για σπουδές ή εργασία, κάνει τη Βρετανία και γενικά τον κόσμο καλύτερο, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας-Βρετανίας είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια.
Ως προς αυτό, εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στο πεδίο της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρηθεί η ασφάλεια των πολιτών. “Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν. Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα όπως το σουβλάκι και το αυγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα” λέει.
Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για το αν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους, με αφορμή και την προσωπική έκκληση για επανένωσή τους που του έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα Observer. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντά με κάθετο τρόπο, λέγοντας ότι αυτά έχουν αποκτηθεί νομίμως από την χώρα του. Συγκεκριμένα, ως προς το ζήτημα αυτό σημειώνει τα εξής: ”Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους”.