Μπόρις Τζόνσον: Κανείς δεν μου είπε ότι τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ενάντια στους κανόνες – Tι είναι η επιχείρηση “Ρίνκα”

Συνεχίζεται η πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί λόγω των πάρτι που διοργανώθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να απορρίπτει τις ευθύνες που του αποδίδονται.

Στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε νοσοκομείο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απολογήθηκε για το “partygate” που προκαλεί τριγμούς στην καρέκλα του, λέγοντας ότι “κανείς δεν μου είπε ότι τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown ήταν ενάντια στους κανόνες”.

Πρόσθεσε ότι “απολογείται ταπεινά” για τα λάθη που έγιναν, αλλά δεν θα είχε προχωρήσει στην εκδήλωση στην Ντάουνινγκ Στριτ με 100 καλεσμένους, στις 20 Μαΐου 2020, αν πίστευε ότι ήταν ενάντια στους κανόνες.

Στην ουσία, με τις δηλώσεις αυτές ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε την κατηγορία που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρώην σύμβουλός του Ντόμινικ Κάμινγκς ότι είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων για ένα πάρτι στη διάρκεια του lockdown, λέγοντας ότι κανείς δεν τον είχε προειδοποιήσει πως η συγκέντρωση μπορεί να ήταν αντίθετη στους κανόνες για την COVID-19.

Ο Τζόνσον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με τη δημοφιλία του να έχει πέσει στα Τάρταρα με το 64% των Βρετανών να θεωρούν ότι πρέπει να παραιτηθεί, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές των Τόρις αυξάνουν την πίεση στον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.  Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο το ποσοστό των Βρετανών που θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί άγγιζε το 48%.

Απαντώντας σε ερώτηση αν είπε ψέματα στην κοινή γνώμη και στο κοινοβούλιο ο Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους: “Όχι. Κανείς δεν μου είπε ότι αυτό που κάναμε ήταν, όπως λέτε, αντίθετα με τους κανόνες… νόμιζα ότι ήμουν σε μια εκδήλωση εργασίας”.

Ο Τζόνσον παρέκαμψε τις ερωτήσεις για το αν θα παραιτηθεί, αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, λέγοντας μόνο ότι θέλει να περιμένει το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής έρευνας.

Ο Τζόνσον με τις σύντομες αυτές δηλώσεις  ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη που έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ, περιλαμβανομένων των πάρτι που οργανώθηκαν από μέλη του προσωπικού την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ.

“Απ’ ό,τι ανακαλώ στη μνήμη μου, βγήκα στον κήπο για περίπου 25 λεπτά, που πίστευα ότι ήταν μια συγκέντρωση για εργασία, και μίλησα με το προσωπικό, ευχαριστώντας τους. Στη συνέχεια επέστρεψα στο γραφείο μου και συνέχισα τη δουλειά μου» σημείωσε ο Τζόνσον ενώ σε ερώτημα για το πάρτι παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, τόνισε: “Λυπάμαι βαθιά που συνέβη αυτό. Μπορώ μόνο να επαναλάβω τη συγγνώμη μου στην Αυτού Μεγαλειότητα και ο και στη χώρα και να ζητήσω συγγνώμη για τις λανθασμένες εκτιμήσεις που έγιναν και για τις οποίες αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη”.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι γνώριζε ότι είχε οργανωθεί ένα πάρτι στην επίσημη κατοικία του κατά τη διάρκεια του lockdown και τον κατηγόρησε ότι είπε ψέματα στη Βουλή, θα κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας που διεξάγεται για την υπόθεση αυτήν, ανέφερε η εφημερίδα Mirror, σύμφωνα με αναδημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 11 συγκεντρώσεις έγιναν στην Ντάουνινγκ Στριτ -την επίσημη κατοικία και γραφείο του πρωθυπουργού- ή σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, από τον Μάιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Την εποχή εκείνη ίσχυαν συγκεκριμένοι κανονισμοί που περιόριζαν τον αριθμό των προσώπων τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο. Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για να εξακριβωθούν τα γεγονότα.

Ο Κάμινγκς, αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Τζόνσον, αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2020. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι ο Τζόνσον είχε συμφωνήσει να γίνει κανονικά το πάρτι. «Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που το συζήτησαν εκείνη την περίοδο, θα ορκίζονταν ότι αυτό συνέβη», έγραψε χθες στο μπλογκ του.

Θα καταθέσει στη Σου Γκρέι, ανώτερη κυβερνητικό αξιωματούχο που ηγείται της έρευνας, σύμφωνα με τη Mirror.

Χθες ο Κάμινγκς, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος «να καταθέσει ενόρκως» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ψέματα στη Βουλή και ότι γνώριζε εκ των προτέρων για ένα πάρτι με ποτά στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, παρόλο που αργότερα ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για κοινωνική συγκέντρωση.

Τι είναι η επιχείρηση “Ρίνκα”

Βουλευτές των Τόρις επαναστατούν κατά του Μπόρις Τζόνσον ασκώντας έντονη πίεση στον πρωθυπουργό  να παραιτηθεί λόγω του partygate, με έναν από αυτούς να δίνει στο σχέδιο αποπομπής του Τζόνσον την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ρίνκα” με αναφορά στον σκύλο που σκοτώθηκε στην υπόθεση του Τζέρεμι Θορπ τη δεκαετία του 1970. Ο Θορπ ήταν ομοφυλόφιλος και φιλόδοξος πολιτικός, αλλά έκρυβε την ομοφυλοφιλία του. Διεκδικούσε την πρωθυπουργία.

Όταν ο πρώην σύντροφός του άρχισε να μιλάει δημόσια για τη σχέση τους, ο Θορπ θέλησε να τον βγάλει από τη μέση. Ωστόσο, στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας, σκοτώθηκε ο σκύλος του άνδρα, ένας μεγάλος δανός. Ο Θορπ δικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ανθρωποκτονίας. Ο δράστης της απόπειρας, Άντριου Νιούτον, που σκότωσε τον σκύλο του πρώην συντρόφου του Θορπ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για παράνομη οπλοκατοχή, αλλά δεν κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας.

Στο σήμερα, πάντως, στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ φέρεται να έχουν καταστρώσει σχέδιο να απολύσουν αξιωματούχους και να σώσουν τον Τζόνσον, αποκαλώντας την επιχείρησή τους “Επιχείρηση Σώστε τον Μεγάλο Σκύλο”, ενώ κάποιοι βουλευτές των Τόρις εντείνουν την πίεση σε συναδέλφους τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στον πρωθυπουργό.

Πηγή: The Guardian, Daily Mail, Mirror, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ