Μπλίνκεν: ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «συζητούν ενεργά» την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δέχεται πολιτικές πιέσεις για να διευρύνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής ο τομέας αυτός δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επέβαλε η Δύση, ώστε να μην αποσταθεροποιηθούν οι αγορές. Αμερικανοί γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο στόχος του οποίου είναι να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει την προηγουμένη ότι «δεν αποκλείει τίποτα» σε αυτό το θέμα.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το CNN, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική. Λέγοντας ότι ο στόχος είναι «να καταστεί αδύνατον για τον Πούτιν να χρηματοδοτεί τους πολέμους του», τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Συζητάμε λοιπόν στην ΕΕ μια στρατηγική προσέγγιση ώστε να αυξήσουμε τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας», είπε, χωρίς να αναφερθεί στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών υδρογονανθράκων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, όταν ρωτήθηκε για την αγορά ρωσικού πετρελαίου από τον βρετανικό κολοσσό Shell, απάντησε: «Σταματήστε να αγοράζετε ρωσικό πετρέλαιο».

«Σήμερα, το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μυρίζουν ουκρανικό αίμα», είπε, προτρέποντας «όλες τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από τη Ρωσία» για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ