Μπλίνκεν: Αναφορές για νεκρούς και αγνοούμενους Αμερικανούς στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται σκληρά» για να επαληθεύσουν αναφορές για αγνοούμενους και νεκρούς Αμερικανούς μετά την αδυσώπητη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν-Σούκρι – Τόνισε την ανάγκη για άμεσο τερματισμό της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

«Έχουμε αναφορές ότι πολλοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν. Δουλεύουμε υπερωρίες για να το επιβεβαιώσουμε. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενους Αμερικανούς και εργαζόμαστε για να επαληθεύσουμε αυτές τις αναφορές», είπε ο Μπλίνκεν στη Dana Bash του CNN στο «State of the Union».

Η μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επίθεση από μαχητές της Γάζας στο Ισραήλ το Σάββατο είχε σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς Ισραηλινούς, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να παίρνει όρκους αντεκδίκησης.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ μπορεί να προσπαθήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Γάζας για πρώτη φορά από το 2005 και περισσότερες από 20 κοινότητες κοντά στη Γάζα εκκενώνονται. Ο Μπλίνκεν είπε ότι την Κυριακή θα ανακοινωθεί πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση.

“Εξετάζουμε συγκεκριμένα πρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί – νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα για αυτό αργότερα σήμερα”, είπε ο Μπλίνκεν.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η κατεύθυνση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ήταν να «βεβαιωθεί ότι παρέχουμε στο Ισραήλ όλα όσα χρειάζεται αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις από τη Χαμάς».

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο, ο Μπάιντεν είπε ότι η υποστήριξη της κυβέρνησής του στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι «στιβαρή και ακλόνητη».

«Όταν μίλησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα το πρωί, του είπα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, τελεία», είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος και οι κορυφαίοι βοηθοί του αντιμετωπίζουν μια περίπλοκη διπλωματική κατάσταση σε αντίθεση με οποιαδήποτε προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για την προεδρία επέκριναν την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – τον πρωτοπόρο για την υποψηφιότητα του GOP – να επισημαίνει το ξεπάγωμα των κεφαλαίων του Ιράν από την κυβέρνηση για να ισχυριστεί ότι ο Μπάιντεν «πρόδωσε το Ισραήλ».

Ο Μπλίνκεν, ωστόσο, επανέλαβε την Κυριακή ότι δεν έχουν δαπανηθεί χρήματα από τα μη παγωμένα κεφάλαια που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

«Έτσι οι άνθρωποι είτε παραπληροφορούνται είτε παραπληροφορούν», είπε. «Και σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ