Benyamin Sueb: Το Google Doodle για τον εμβληματικό Ινδονήσιο ηθοποιό

Το σημερινό Doodle, εικονογραφημένο από τον καλεσμένο καλλιτέχνη Isa Indra Permana, με έδρα την Ινδονησία, τιμά τη μνήμη του εμβληματικού Ινδονήσιου ηθοποιού, κωμικού, τραγουδιστή, τραγουδοποιού, συγγραφέα, σκηνοθέτη και παραγωγού Benyamin “Bang Ben” Sueb, ο οποίος υπερασπίστηκε την Τζακάρτα, την κουλτούρα Betawi της Ινδονησίας ως πρωταγωνιστής σε τουλάχιστον 50 ταινίες και συνθέτης πάνω από 300 πρωτότυπων τραγουδιών.

Σαν σήμερα το 2018, η Τζακάρτα εγκαινίασε το Benyamin Sueb Park, ένα πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στη διατήρηση της κληρονομιάς Betawi στην οποία ο Sueb αφιέρωσε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του.

Ο Benyamin Sueb γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 1939 στη σημερινή Τζακάρτα. Εισήλθε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1950 ως μέλος των «Melody Boys,
Ένα συγκρότημα που βασίστηκε σε μια μεγάλη ποικιλία διεθνών επιρροών. Ο Sueb βασίστηκε αργότερα σε πιο παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα Betawi για να γράψει επιτυχίες όπως το “Nonton Bioskop” (“Watching Movies”) και το “Hujan Grimis” (“Drizzle”) και βοήθησε στην αναζωογόνηση του στυλ gabang kromong μέσω αγαπημένων τραγουδιών όπως το “Ondel-Ondel” (Γίγαντες Μαριονέτες).

Η υποκριτική καριέρα του Sueb απογειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μέσα από τον φακό των συχνά παιχνιδιάρικων κωμικών ταινιών του, πιστώνεται ότι ζωγράφισε μια πιο ακριβή απεικόνιση της κουλτούρας Betawi. Κέρδισε την αναγνώριση για ρόλους σε ταινίες όπως το “Intan Berduri” (“Thorny Diamond”, 1972) και το “Si Doel Anak Modern” (“Doel the Modern Child”, 1976) και τα δύο του απέδωσαν Βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου Citra στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδονησίας.

Το 1990, ο Benyamin δημιούργησε τον Ben’s Radio, τον μοναδικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ινδονησίας αφιερωμένου στον Betawi, ο οποίος συνεχίζει να παίζει τη μουσική του Sueb μέχρι σήμερα.

Ευχαριστούμε, Benyamin Sueb, που χρησιμοποιήσατε τη μουσική και το χιούμορ για να διατηρήσετε την πολύτιμη παράδοση και τον πολιτισμό για τις επόμενες γενιές!

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ