BBC: Οι φωτιές στην Ελλάδα ανάμεσα στα έξι καιρικά γεγονότα που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι παγκοσμίως

Ανάμεσα στα έξι πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που σημάδεψαν το φετινό καλοκαίρι βρίσκονται σε δημοσίευμα του BBC οι φωτιές στη χώρα μας.

Καύσωνες, πλημμύρες, καταρρακτώδεις βροχές, τυφώνες αλλά και φωτιές έπληξαν μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου το φετινό καλοκαίρι με τα γεγονότα αυτά να προκαλούν την έντονη ανησυχία της επιστημονική κοινότητα που ψάχνει απαντήσεις μέσα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο ρεπορτάζ του το BBC ασχολείται με τα γεγονότα που σημάδεψαν το καλοκαίρι και πώς αυτά συνδέονται με την κλιματική αλλαγή με τις φωτιές στην Ελλάδα να βρίσκονται στην ίδια λίστα που δημοσιοποίησε το βρετανικό μέσο με την πύρινη λαίλαπα στον Καναδά και την Χαβάη, τον καύσωνα στην Μεσόγειο αλλά, τον τυφώνα Ντόκσουρι και τις Πλημμύρες στην Καλιφόρνια.

Αναφορικά με την χώρα μας το εν λόγω δημοσίευμα γράφει στη Μεσόγειο εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν πώς είναι η ακραία ζέστη. Δύο μακρά και καυτά κύματα καύσωνα, έπληξαν χώρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην Ιταλία, όλες οι πόλεις τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό – και στη Ρώμη, οι τουρίστες κατέρρευσαν σε θερμοκρασίες άνω των 40°C, ενώ στην Αθήνα, η Ακρόπολη – το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ελλάδας – αναγκάστηκε να κλείσει για να προστατεύσει τους επισκέπτες από τη δυνητικά θανατηφόρα ζέστη.

Απελευθερώθηκαν ένα εκατομμύριο τόνοι CO2 από τις φωτιές

Αποθαρρυντική ήταν η έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία, η φωτιά στον Έβρο -που καίει για 16η ημέρα- είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το ίδιο καταστροφικές και επικίνδυνες ήταν και οι πυρκαγιές που σημειώθηκαν την περίοδο μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, από τις οποίες απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα ένα εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution -που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα- είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν “πρακτικά αδύνατοι” χωρίς το κλίμα που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ