Axios: To Ισραήλ προετοιμάζει μαζική χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ

israel tanks

Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, 7 Μαρτίου 2026 (photo credit: AYAL MARGOLIN/FLASH90)

Το Ισραήλ σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή στο νότιο Λίβανο, με στόχο να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι και να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ, ανέφερε την Παρασκευή το Axios, επικαλούμενο Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν μια επιχείρηση η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006.

«Θα κάνουμε αυτό που κάναμε στη Γάζα», δήλωσε στο Axios ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση σχεδιάστηκε μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, όπου περισσότεροι από 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της χώρας σε συντονισμό με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

«Πριν από αυτή την επίθεση, ήμασταν έτοιμοι για μια εκεχειρία στον Λίβανο, αλλά μετά από αυτήν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από μια μαζική επιχείρηση», αναφέρεται να λένε οι ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Ο στόχος είναι να καταλάβουμε εδάφη, να απωθήσουμε τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ βόρεια και μακριά από τα σύνορα και να διαλύσουμε τις στρατιωτικές της θέσεις και τις αποθήκες όπλων στα χωριά», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Jerusalem Post: Οι IDF ανέβαλαν ως τωρα την εισβολή στον Λίβανο, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ πιέζει για επιθετική δράση

Το ρεπορτάζ του Axios έρχεται σε αντίθεση με δήλωση των IDF στην Jerusalem Post την Πέμπτη, ότι στρατός δεν είναι υπέρ της έναρξης πλήρους εισβολής στον Λίβανο, παρά την επίθεση της Χεζμπολάχ.

Παρά την εκτόξευση πάνω από 200 πυραύλων από τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας (σε σύγκριση με το πολύ 100 την ημέρα μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης) και τον αυξημένο ρυθμό επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι IDF εξακολουθούν να θεωρούν το Ιράν ως το κεντρικό θέατρο του τρέχοντος πολυμέτωπου πολέμου, με τον Λίβανο να αποτελεί δευτερεύον μέτωπο κυρίως για την αποτροπή τυχόν επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και για να περιορίσει τη δράση της σιιτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, τα αποτελέσματα της αεράμυνας και του στρατιωτικού συντονισμού έναντι της μεγαλύτερης επίθεσης της Χεζμπολάχ το βράδυ της Τετάρτης ήταν ανάμεικτα.

Λιγότερο από μία ώρα αφότου οι IDF δήλωσαν στην Post ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης, ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ εξέδωσε μια δήλωση που φαινόταν να απειλεί με επικείμενη εισβολή.

Ο Κατζ, εκ μέρους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ότι εάν ο λιβανέζικος στρατός δεν σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα εξαπολύσουν μια μεγαλύτερη εισβολή στον Λίβανο για να το καταφέρουν.

Πηγές: Axios -Jerusalem Post