AstraZeneca: Η τεχνολογία εμβολίων κατά του κορονοϊού στη μάχη ενάντια στον καρκίνο

Επιστήμονες πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 φαίνεται πως χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία στην προσπάθεια να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα από τις μελέτες σε ζώα φαίνεται πως είναι πολλά υποσχόμενα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου Ludwig για την Έρευνα του Καρκίνου έχουν σχεδιάσει ένα ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα χορηγείται σε δύο δόσεις.

Στγη δημιουργία του χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία που εμπλέκεται στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά της Covid-19, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “Journal for ImmunoTherapy of Cancer”.

Αναμένεται, μέσα στο έτος, να ξεκινήσουν οι μελέτες σε ανθρώπους, αφού οι μελέτες σε ποντίκια έδειξαν μείωση του όγκου και βελτιωμένα ποσοστά επιβίωσης.

Bloomberg

Συμφωνία ΕΕ-AstraZeneca για την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατ. δόσεων εμβολίου

Στο μεταξύ, σε συμφωνία κατέληξαν η ΕΕ και η AstraZeneca διασφαλίζοντας την παράδοση των υπόλοιπων δόσεων εμβολίων COVID-19 στα κράτη μέλη σύμφωνα με τους όρους της Προκαταρκτικής Συμφωνίας Αγοράς που συνήφθη στις 27 Αυγούστου 2020 με την AstraZeneca.

Η συμφωνία θα τερματίσει επίσης την εκκρεμή δικαστική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου των Βρυξελλών.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι «η σημερινή συμφωνία διακανονισμού εγγυάται την παράδοση των υπόλοιπων 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 από την AstraZeneca στην ΕΕ.

Ενώ αυτήν την εβδομάδα φτάσαμε στο σημαντικό ορόσημο του 70% του πλήρους εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των κρατών μελών μας και η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, παραμένει κρίσιμη».

Σημείωσε ότι «ως ο ισχυρότερος υποστηρικτής της παγκόσμιας συνεργασίας και αλληλεγγύης για τα εμβόλια, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τον υπόλοιπο κόσμο. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του COVAX με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η αλληλεγγύη στα εμβόλια είναι και παραμένει το σήμα κατατεθέν μας».

ASTRAZENECA

Αυτή η συμφωνία διακανονισμού προβλέπει τη σταθερή δέσμευση της AstraZeneca να παραδώσει, εκτός από τα περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου, 135 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 (60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 3ου τριμήνου και 75 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου) και οι υπόλοιπες δόσεις (65 εκατομμύρια) έως το τέλος Μαρτίου 2022.

Αυτό θα φέρει τον συνολικό αριθμό δόσεων που παραδόθηκαν σε 300 εκατομμύρια δόσεις, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θα παρέχονται στα κράτη μέλη τακτικά χρονοδιαγράμματα παράδοσης και θα ισχύουν περιορισμένες εκπτώσεις σε περίπτωση καθυστερημένης δόσης.

Κομισιόν:Έκπτωση στην τιμή της κάθε δόσης σε ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση από την AstraΖeneca

Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με την AstraZeneca, μετά και την τελευταία συμφωνία στην οποία κατέληξε η εταιρεία με την ΕΕ, θα ακολουθηθεί από εκπτώσεις για κάθε δόση που δεν παραδίδεται εντός χρονοδιαγράμματος ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Ντε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι για κάθε καθυστερημένη δόση, η έκπτωση αντιστοιχεί σε 10% για έναν μήνα καθυστέρηση, 25% για δύο μήνες καθυστέρησης, 40% για τρεις μήνες καθυστέρηση ή περισσότερο.

Τέλος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η έκπτωση δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που η καθυστέρηση στην παράδοση είναι πέρα από τον εύλογο έλεγχο της AstraZeneca, η οποία θα κληθεί να το αποδείξει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ