Αργεντινή-Βρήκαν μαύρες λίστες

Αργεντινή-Βρήκαν μαύρες λίστες

Απόρρητα έγγραφα από την περίοδο της δικτατορικής διακυβέρνησης της Αργεντινής (1976-1983) βρέθηκαν μέσα σε μία εγκαταλελειμμένη πτέρυγα του αρχηγείου της Αεροπορίας στο Μπουένος Άιρες, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται κυβερνητικά σχέδια μέχρι το 2000 και πολλές “μαύρες λίστες” με τα ονόματα διανοούμενων και καλλιτεχνών, ανακοίνωσε ο Αγκουστίν Ρόσι.

Η τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα, ο μουσικός του τάνγκο Οσβάλντο Πουλιέζε, ο συγγραφέας Χούλιο Κορτάσαρ, η ηθοποιός Νόρμα Αλεάντρο και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρία Ελένα Ουόλς είναι μερικοί από τους 300, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στις “μαύρες λίστες”, που χωρίζονταν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το “επίπεδο επικινδυνότητας” του προσώπου.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν και οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να διαψεύσει τις διεθνείς καταγγελίες περί απαγωγών αντιφρονούντων. Στα έγγραφα καταγράφονται και οι συνεισφορές της ένωσης τραπεζών στην στρατιωτική κυβέρνηση.

Συνολικά 280 έγγραφα περιέχονται στους έξι φακέλους που ανήκαν στην στρατιωτική χούντα. Αυτά χρονολογούνται από την ημέρα του πραξικοπήματος–24 Μαρτίου 1976–μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 1983 που ανέλαβε την εξουσία η δημοκρατική κυβέρνηση του Ραούλ Αλφονσίν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Ιγνάσιο ντε λος Ρέγιες, ανταποκριτής του BBC στο Μπουένος Άιρες, δεν είναι σαφές αν οι φάκελοι θα ρίξουν φως στις χιλιάδες νομικές υποθέσεις των οικογενειών αντιφρονούντων, οι οποίοι είτε δολοφονήθηκαν από το καθεστώς, είτε εξαφανίστηκαν από την στρατιωτική κυβέρνηση.

“Για πρώτη φορά έχουμε πρόσβαση σε έγγραφα που καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής διακυβέρνησης”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι “το υλικό είναι αρχειοθετημένο με χρονολογική σειρά και ανά αντικείμενο”.

Ο εντοπισμός των εγγράφων ανακοινώθηκε με συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες. Δεν υπάρχει, πάντως, αναφορά περί φακέλων που αφορούν τον Πόλεμο στα Φόλκλαντς, που τελικά οδήγησε στο τέλος της στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι φάκελοι θα δημοσιευτούν σύντομα.

Η χούντα ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα στις 24 Μαρτίου 1976 απομακρύνοντας από την προεδρία την Ιζαμπέλ Περόν.

Πρόεδρος της χούντας ορίστηκε ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα, ο οποίος παρέδωσε την εξουσία στον στρατηγό Ρομπέρτο Βιόλα το 1981. Τα άλλα δύο μέλη της χούντας ήταν ο στρατηγός της Αεροπορίας Ορλάντο Ραμόν Αγκόστι και ο ναύαρχος Εμίλιο Μασέρα.

Ο στρατηγός Βιδέλα πέθανε στη φυλακή τον Μάιο ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επταετούς στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ