Αποστολή στο Ισραήλ: Οι διάδρομοι ζωής και η ενεργοποίηση του «Arrow 3»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε τη  συμφωνία με το Ισραήλ για καθημερινή 4ωρη κατάπαυση του πυρός ώστε να μετακινηθούν άμαχοι από τον βορρά στον νότο. Παράλληλα για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το αντιαεροπορικό σύστημα Arrow 3.

Δυτική Όχθη: Πολύνεκρη επιδρομή του Ισραηλινού στρατού στην Τζενίν

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες της Συστοιχίας Αεράμυνας εκτόξευσαν με επιτυχία έναν αντιαεροπορικό πύραυλο Arrow 3 για πρώτη φορά χθες το απόγευμα (Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023). Ο πύραυλος ουσιαστικά αναχαίτισε έναν στόχο που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, με πιο πιθανούς υπόπτους τους Χούθι που υποστηρίζει το Ιράν.

«Σημαντικά τα βίντεο με τους δύο ομήρους» λέει το Ισραήλ – Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή αναχαίτιση του συστήματος Arrow 3 από την επιχειρησιακή ανάπτυξή του το 2017. Αυτό το επίτευγμα ακολουθεί την πρόσφατη επιτυχία της πρώτης επιχειρησιακής αναχαίτισης που πραγματοποιήθηκε από το σύστημα Arrow 2 την περασμένη εβδομάδα.

Το σύστημα Arrow 3 αναπτύχθηκε και συμπαράγεται από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (IMDO) στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (MDA), με επικεφαλής την Israel Aerospace Industries (IAI). Είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα εναέριας και πυραυλικής άμυνας του είδους του στον κόσμο για την αναχαίτιση εξω-ατμοσφαιρικών βαλλιστικών πυραύλων.

Χαμάς: Δεν υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Το αμυντικό σύστημα πυραύλων Arrow 3 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εξω-ατμοσφαιρικούς βαλλιστικούς πυραύλους με εξαιρετικές δυνατότητες αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς.

 Η Israel Aerospace Industries (IAI) είναι ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη και παραγωγή του οπλικού συστήματος, των αναχαιτιστών «Arrow» και του συστήματος ανίχνευσης ραντάρ.

Ελπίδα ζωής

Παράθυρο ζωής επί 4 ώρες κάθε μέρα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα ανοίξει το Ισραήλ καθημερινά στα ανατολικά της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανακοινώνει κάθε παύση τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα, είπε σε δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και τόνισε  παράλληλα ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχιστούν οι παύσεις για όσο διάστημα είναι απαραίτητες».

Υπολογίζεται ότι από την Κυριακή έως και χθες περισσότεροι από 90.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί προς τον νότο ενώ σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται όσοι βρίσκονται ακόμα στον βορρά.

Ισραήλ: Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα

Στην Δυτική Όχθη

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Ισραηλινός στρατός – IDF, στρατιώτες διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο στρατόπεδο Jenin και ένα UAV του IDF χτύπησε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα στο στρατόπεδο Jenin.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι δυνάμεις αντάλλαξαν πυρ με ένοπλους τρομοκράτες, πάνω από δέκα τρομοκράτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 καταζητούμενοι συνελήφθησαν, ανάμεσά τους οι Nur και Minur Salma, Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της Ισλαμικής Τζιχάντ. Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο τουφέκια M-16, ένα όπλο «Carlo», τρία πιστόλια, πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Στρατιώτες του IDF εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα υπόγειο φρεάτιο σήραγγας που περιείχε έτοιμους προς χρήση εκρηκτικούς μηχανισμούς. Σε έρευνες σε κτίριο βρέθηκαν επιπλέον όπλα, καθώς και πυρομαχικά και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Στρατιώτες του IDF εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη που πυροβόλησε εναντίον τους και κατέσχεσαν το τουφέκι M-16 και τα φυσίγγιά του. Επιπλέον, κατέστρεψαν ένα όχημα που περιείχε όπλα.

Κατά την έξοδο των στρατιωτών αντιμετώπισαν ένοπλους τρομοκράτες και σκότωσαν δύο από αυτούς. Επίσης, κατάσχεσαν δύο καραμπίνες M-4 και ένα πιστόλι.

Επιπλέον, έπειτα από ταυτοποίηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του IDF, οι IDF ενεπλάκησαν και σκότωσαν έναν ένοπλο τρομοκρατικό πυρήνα που έθεσε σε κίνδυνο τους στρατιώτες στην περιοχή. Αρκετοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από το φρεάτιο της υπόγειας σήραγγας που εντοπίστηκε με τους έτοιμους προς χρήση εκρηκτικούς μηχανισμούς:

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ