Αποστολή στο Ισραήλ: Η εκεχειρία αργεί πολύ να έρθει

Η περιοδεία του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Ισραήλ σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους κι ετοιμάζονται για την επόμενη φάση των χερσαίων επιχειρήσεων.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τους 79 έφθασαν οι νεκροί εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας

Ανταπόκριση από Ασντόντ – Ισραήλ: Χρήστος Μαζανίτης

Ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ διεξάγεται στο παρασκήνιο, με τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες επίλυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ να έχει αποφασίσει να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του, περνώντας μάλιστα στην επόμενη φάση του πολέμου.

Ισραήλ: Ζωντανή η 8χρονη Έμιλι Χαντ που θεωρείτο νεκρή στο κιμπούτς Μπέρι – Πιστεύεται ότι είναι όμηρος στην Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να προωθεί προς όλες τι εμπλεκόμενες πλευρές τη λύση της μιας Παλαιστινιακής Αρχής, υπό τον Άμπου Αμπάς, με την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς.

Ένα σχέδιο το οποίο βρίσκει αντιδράσεις από Τουρκία και Ιράν και την Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας να εξαπολύει επίθεση στο Kiryat Shmona στα βόρεια σύνολα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην Ελλάδα συγγενείς ομήρων της Χαμάς – «Ζούμε 30 μέρες ένα φοβερό εφιάλτη»

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισκέφθηκε αργά την Κυριακή την αεροπορική βάση Ramon και συναντήθηκε με το πιλότους και το προσωπικό εδάφους. Κατά την έναρξη της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον διοικητή της βάσης, συνταγματάρχη Ζ, για τις δραστηριότητες της μοίρας και των ελικοπτέρων μάχης κατά τη διάρκεια των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιθέσεων και της παροχής στενής υποστήριξης στις επίγειες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή. στη Λωρίδα. Ο διοικητής της βάσης τόνισε τη συνεργασία και τους στενούς δεσμούς μεταξύ των αεροπορικών μονάδων και των επίγειων δυνάμεων.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκε και μίλησε με πληρώματα αεροπορίας που συμμετείχαν στις μάχες και ενημερώθηκε για τη χρήση των μαχητικών αεροσκαφών F-16I. Μίλησε επίσης με τεχνικά πληρώματα στη βάση που είναι υπεύθυνα για τη συντήρηση και τον οπλισμό του αεροσκάφους.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Το λέμε αυτό στους φίλους και στους εχθρούς μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους νικήσουμε» ανέφερε στην ομιλία του, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός εάν προηγουμένως δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Αξιωματούχοι υγείας της Γάζας δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν ένα σύμπλεγμα σπιτιών στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Γάζας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 9.488 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας ομήρους περισσότερους από 240.

Οι εκκενώσεις τραυματισμένων κατοίκων της Γάζας και κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο έχουν ανασταλεί από το Σάββατο (4 Νοεμβρίου), μετά από ισραηλινό χτύπημα την Παρασκευή (3 Νοεμβρίου) σε ασθενοφόρο στη Γάζα που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά τραυματιών ή τρομοκρατών κατά τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το πέρασμα της Ράφα προς τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου είναι το μόνο σημείο εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Στον αντίποδα ο Ισραηλινός Στρατός – IDF δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν ότι διευκόλυνε το άνοιγμα εκ νέου ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να επιτρέψει στους αμάχους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να κινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια.

Δείτε βίντεο με τους πολίτες της Γάζας που κινούνται νότια στη διαδρομή:

Δείτε δράση από τον Επικεφαλής της Διοίκησης Συντονισμού και Συνδέσμου (CLA) της COGAT στη Γάζα, Συνταγματάρχη Moshe Tetro:

Νέες επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της επέκτασης των χερσαίων επιχειρήσεων την τελευταία εβδομάδα, η 36η Μεραρχία επιχειρεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και έφτασε σε θέσεις κατά μήκος της ακτής της Γάζας. Ο ρόλος της μεραρχίας είναι να περικυκλώσει τις δυνάμεις της Χαμάς στην πόλη της Γάζας και να χτυπήσει και να καταστρέψει επιλεγμένους στόχους, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και κέντρων διοίκησης και ελέγχου που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα, η 36η Μεραρχία έχει πλήξει πάνω από 1.600 στόχους που ανήκουν στη Χαμάς. Οι στόχοι περιλαμβάνουν υποδομές της οργάνωσης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, θέσεις εκτόξευσης και παρατήρησης αντιαρματικών πυραύλων και στελέχη της Χαμάς. Από την αρχή του πολέμου, οι στρατιώτες της 36ης Μεραρχίας εξάλειψαν πάνω από 300 τρομοκράτες σε επιχειρήσεις που περιλάμβαναν πυρά πυροβολικού και συντονισμό μεταξύ της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και του πεζικού και των τεθωρακισμένων στρατιωτών. Τις τελευταίες 12 ώρες, οι στρατιώτες της μεραρχίας έπληξαν περίπου 50 στόχους, μεταξύ των οποίων ζώνες μάχης, επιχειρησιακές κατοικίες, φυλάκια, στρατιωτικές θέσεις και υπόγεια υποδομή, και εξολόθρευσαν τρομοκράτες σε μάχες κοντά.

Δείτε πλάνα από τις δραστηριότητες της 36ης Μεραρχίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου:

Δείτε  πλάνα του διοικητή της 36ης Μεραρχίας, BG Dado Bar-Kalifa, από την εκτίμηση καταστάσεων στη Λωρίδα της Γάζας:

Δείτε  φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις της 36ης Μεραρχίας:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ