ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Ουκρανία: Πάνω από 100.000 εγκλωβισμένοι στην Μαριούπολη

Δραματική έκκληση για βοήθεια τη στιγμή που οι ελπίδες για την διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου με 45 λεωφορεία, καταρρέουν. Περίπου 100.000 άνθρωποι χρειάζονται άμεση εκκένωση από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τη στιγμή που στην Λβιβ – στην δυτική Ουκρανία συνεχίζουν να καταφθάνουν καραβάνια προσφύγων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Λβιβ: Χρήστος Μαζανίτης

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επανένταξης των Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών της Ουκρανίας Ιρίνα Βερστσούκ (Iryna Vereshchuk) δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Ουκρανικό Media Center ότι περίπου 75.000 άνθρωποι είχαν καταφέρει να εκκενώσουν τη Μαριούπολη από την αρχή του πολέμου.

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε, ακόμη 100.000 άνθρωποι ψάχνουν τρόπο να την εγκαταλείψουν άμεσα.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαμε προ ημερών μεταδώσει από το enikos.gr, για αρπαγές παιδιών και βίαιη μετακίνηση κατοίκων από την Μαριούπολη στην ενδοχώρα της Ρωσίας. «Μιλάμε για περίπου 45.000 βίαια απελαθέντες Ουκρανούς πολίτες από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων ορφανών και ηλικιωμένων»  – είπε η Βερεστσούκ.

Χθες το μεσημέρι καλλιεργήθηκε η ελπίδα ότι Θα μπορούσε να οργανωθεί κομβόι με 45 λεωφορεία τα οποία θα αναχωρούσαν από Ζαπορίζια με τελικό προορισμό την Μαριούπολη μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Εκεί αφού θα άφηναν την ανθρωπιστική βοήθεια θα γέμιζαν με ανθρώπους που θέλουν άμεσα να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ θα μπορούσαν να τα ακολουθήσουν και όσα ιδιωτικά αυτοκίνητα με κατοίκους μπορούσαν.

Ωστόσο, το απόγευμα άλλαξαν τα δεδομένα, με την ουκρανική πλευρά να καταγγέλλει ότι δεν είναι δυνατή η οργάνωση εκκένωσης από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη λόγω συνεχών παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τους Ρώσους.  «Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει ανεξέλεγκτα κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, οδηγώντας σε πολυάριθμες απώλειες αμάχων», λένε συμπληρώνοντας: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανθρωπιστική καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας στη Μαριούπολη.  Οι κατακτητές δεν τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και καταστρέφουν τις υπόλοιπες υποδομές”.

Την ίδια στιγμή οι νέες εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Μαριούπολη σοκάρουν με την ωμότητα των ρωσικών στρατευμάτων.

Σε ένα από τα βίντεο φαίνεται άρμα μάχης να βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Μαριούπολης και να ισοπεδώνει κτίρια, βάλλοντας συνεχώς εναντίον τους. Οι άμαχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα, αφού στην πόλη δε βρίσκονται πλέον ουκρανικές δυνάμεις ούτε θύλακες αντίστασης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ