Αποστολή στην Ουκρανία: Ευθεία απειλή της Μόσχας να ισοπεδώσει το Προεδρικό Μέγαρο στο Κίεβο

Η Ρωσία απειλεί ευθέως την Ουκρανία ότι έχει «κλειδώσει» με βαλλιστικούς πυραύλους το Προεδρικό Μέγαρο και το Αρχηγείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Η Ρωσία απειλεί να επιτεθεί στα «κέντρα λήψης αποφάσεων» του Κιέβου σε περίπτωση χτυπημάτων σε εγκαταστάσεις στο ρωσικό έδαφος.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ανέφερε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ότι η Μόσχα θεωρεί τα σχόλια του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίππεη σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να χτυπήσει εγκαταστάσεις όπως αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών στη Ρωσία ως πρόκληση που «θα οδηγήσει αμέσως σε ανάλογη απάντησή μας».

Ενώ ισχυρίστηκε ότι τέτοιου είδους χτυπήματα “δεν θα είναι απαραίτητα πρόβλημα”, η Μόσχα προειδοποίησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της είναι έτοιμες να αντεπιτεθούν με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας όλο το εικοσιτετράωρο σε “κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο”, στοχοποιώντας ευθέως το προεδρικό Μέγαρο.

Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν κοινή εκπαίδευση αεροπορίας και αεράμυνας στις 26-29 Απριλίου. Η άσκηση εντείνει την ας ησυχία για χτύπημα στην δυτική Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας, δεδομένου ότι κάπως έτσι ξεκίνησε και η εισβολή της Ρωσίας, επικαλούμενη κοινή άσκηση των «δυο» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει κοινές ασκήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φορέων ελέγχου της αεροπορίας και της αεράμυνας.

Στις περιοχές Volyn, Polesie και Seversk, ορισμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας εκτελούν καθήκοντα για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων Ουκρανίας-Λευκορωσίας.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτωπα, Ομάδες ρωσικών στρατευμάτων διεξάγουν επιθετική επιχείρηση στην Ανατολική Επιχειρησιακή Ζώνη. Κύριος στόχος παραμένει η καθιέρωση πλήρους ελέγχου στο έδαφος των περιοχών Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ και η παροχή χερσαίου διαδρόμου με την κατεχόμενη Κριμαία.

Στην κατεύθυνση Slobozhansky, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκλείουν εν μέρει το Χάρκοβο και να εξαπολύουν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον του με βαρύ πυροβολικό.

Στην περιοχή Izyum, ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς την κατεύθυνση του χωριού Μπαρβένκοβο. Για την αναγνώριση των θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων οι Ρώσοι χρησιμοποιούν UAV στην περιοχή.

Στις παραμεθόριες περιοχές της περιοχής του Μπέλγκοροντ που συνορεύει με την Ουκρανία, οι Ρώσοι συνεχίζουν να ενισχύουν τα στρατόπεδα για να αποκαταστήσουν τις απώλειες από τα πεδία των μαχών και να εκπαιδεύσουν μονάδες. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έως και πέντε τακτικές ομάδες τάγματος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας στην περιοχή αυτή.

Στην περιοχή του Ντονιέτσκ, ο ρωσικός στρατός αναλαμβάνει ενεργή δράση σε όλη σχεδόν τη γραμμή επαφής. Οι κύριες προσπάθειες επικεντρώνονται στον έλεγχο των περιοχών Rubezhny, Popasnaya και Marinka.

Στην κατεύθυνση του Σεβεροντονιέτσκ, στο πλαίσιο της ανασύνταξης των στρατευμάτων προς την κατεύθυνση της Kremennaya, οι κατακτητές μετακινήθηκαν σε ένα τάγμα αρμάτων μάχης.

Θεωρείται βέβαιη η εξαπόλυση επίθεσης προς την κατεύθυνση του οικισμού Λίμαν, όπου ο ρωσικός στρατός συντάσσει μια ομάδα στρατευμάτων.

Οι Ρώσοι δεν σταματούν τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη. Ο αποκλεισμός των μονάδων των Ουκρανών μαχητών στην περιοχή του εργοστασίου Azovstal συνεχίζεται.

Στα ποτάμια South και Bug οι Ρώσοι συνεχίζουν να κρατούν τα κατεχόμενα σύνορα ενώ σε ορισμένες περιοχές προσπαθεί ανεπιτυχώς να βελτιώσει την τακτική κατάσταση, ενισχύοντας τον μηχανολογικό εξοπλισμό των θέσεων τους. Είναι ανελέητοι οι βομβαρδισμοί κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Στην περιοχή της Υπερδνειστερίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μονάδες της επιχειρησιακής ομάδας των ρωσικών στρατευμάτων τέθηκαν σε ετοιμότητα μάχης «Πλήρης», οι δυνάμεις ασφαλείας μεταφέρθηκαν σε ενισχυμένο τρόπο υπηρεσίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ