Αποστολή στην Ουκρανία: Σφυροκόπημα στα ανατολικά και νέο μέτωπο στην Υπερδνειστερία

Την ραγδαία κλιμάκωση των ρωσικών επιχειρήσεων όχι μόνο στα ανατολικά αλλά και στα νότια της Ουκρανίας αποκαλύπτει Ρώσος αξιωματικός τη στιγμή που το Χάρκοβο δέχεται πυραυλικό σφυροκόπημα.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Την ενεργοποίηση της Υπερδνειστερίας ταυτόχρονα με το ξέσπασμα σφοδρής επίθεσης στα ανατολικά της Ουκρανίας και πέραν τον εδαφών του Ντονμπάς, επιθυμεί η Ρωσία. Αυτό αποκάλυψε ο Ρώσος διοικητής, Rustam Minnekayev, σύμφωνα με τους New York Times. Δεν ήταν σαφές εάν η δήλωση αντικατοπτρίζει την επίσημη πολιτική, αλλά οι Ουκρανοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Ρωσία επιθυμεί την πλήρη καταστροφή του ουκρανικού κράτους και ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει στα όρια του Ντονμπάς.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα κομμάτι Ρωσόφωνων στα νότια της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει και ένα μέρος της Μολδαβίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν γίνει, η Μολδαβία θα είναι η δεύτερη χώρα που δέχεται εισβολή από τον ρωσικό στρατό.

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες σφοδρή πυραυλική επίθεση στις Περιφέρειες Χάρκοβο, Ντονιέτσκε, Λουχάνσκ και Χερσώνα.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να διεξάγουν επιθέσεις στην ανατολική επιχειρησιακή ζώνη. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δραστηριότητας ρωσικών στρατευμάτων παρατηρείται στην κατεύθυνση Izium-Barvinkove, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού διασταύρωσης στην Popasna, στην αστικοποιημένη περιοχή Sievierodonetsk, στην πόλη της Mariupol και στο οδικό τμήμα Zaporizhzhia-Donetsk.

Όπως ανέφερε ο Ολεξάντρ Μοτούζιανικ (Oleksandr Motuzyanyk), εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Τύπου στο Κίεβο, που το enikos.gr έδωσε το «παρών», ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να αποκλείει μερικώς το Χάρκοβο, με πυρά βαρέως πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές. «Ο εχθρός εδραιώνει και οχυρώνει τις θέσεις του στις συνοικίες Μπαλάκλεια και Λόζοβα», ανέφερε.

Στις περιοχές του Izium και του Barvinkove, μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων διεξάγουν επιθέσεις, μεταξύ άλλων με σκοπό να πάρουν τον έλεγχο της σιδηροδρομικής επικοινωνίας.

Στην κατεύθυνση του Sievierodonetsk, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στον οικισμό Zarichne προσπαθώντας να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση του Rubizhne.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία από πηγές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, μια μαζική δωρεά αίματος από πολίτες πραγματοποιείται στην Περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας, για τις ανάγκες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο Μοτούζιανικ.

Στην κατεύθυνση South Bug, οι ρωσικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές Pravdyne, Tavriisk ενώ οι οικισμοί Shevchenkove και Ternovi Pody δέχονται πυρά πυροβολικού. Φαίνεται πώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να βελτιώσουν την τακτική τους θέση σε εκείνα τα μέρη και να εδραιωθούν στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας Χερσώνα.

Όσον αφορά τις κατευθύνσεις Volyn, Polissya και Siversk, ξεχωριστές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Λευκορωσίας συνεχίζουν να εκτελούν επιχειρήσεις στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, ενισχύοντας τα σύνορα της Βρέστης και της Περιφέρειας Gomel της Λευκορωσίας. Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί πλήρως το έδαφος της Λευκορωσίας για να πραγματοποιήσει παντός τύπου αναγνωρίσεις.

Στις επιχειρησιακές ζώνες της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ, πλοία του ρωσικού Στόλου αποκλείουν τις ζώνες μάχης, προωθώντας την αναγνώριση και παρέχοντας στην παραθαλάσσια κατεύθυνση πυραυλική υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν δύο πλοία που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ, καθώς και βαλλιστικούς Kalibr με τη γενική δυναμική να ανέρχεται σε τουλάχιστον 16 πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι στρατιώτες μας απέκρουσαν δέκα επιθέσεις από Ρώσους κατοίκους, με στόχο τα εδάφη του Ντονιέτσκ και της Περιφέρειας Λουχάνσκ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανικής Αεροπορίας μαζί με τα πληρώματα αντιαεροπορικού πυροβολικού των ουκρανικών δυνάμεων εδάφους και εναέριας επίθεσης, το σώμα πεζοναυτών και η Εθνική Φρουρά κατέρριψαν δεκαπέντε εναέριους στόχους τις τελευταίες 24 ώρες: εννέα εχθρικά UAV, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα», είπε ο Μοτουζιάνικ.

Το Υπουργείο Άμυνας προσθέτει ότι ο εχθρός συνεχίζει να εξαπολύει καταιγισμό πυραύλων και πυρών βαρέως πυροβολικού σε κατοικημένες περιοχές των περιφερειών Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, χτυπώντας εγκαταστάσεις υποδομών.

«Στα κατεχόμενα, ο εχθρός υιοθετεί τρομοκρατικές τακτικές εναντίον Ουκρανών πολιτών. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, οι διώξεις τοπικών αρχών και κληρικών, οι κατασχέσεις τοπικών επιχειρήσεων, το κλείδωμα των οδών εκκένωσης και οι νηοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας δεν σταμάτησαν ποτέ. Οι κατακτητές μπλοκάρουν όλες τις προμήθειες βοήθειας που παραδίδονται από εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία σε κατεχόμενους ή πολιορκημένους οικισμούς.

Ο εχθρός προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή του λεγόμενου δημοψηφίσματος για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία. Τα κατοχικά στρατεύματα εμποδίζουν την αναχώρηση του τοπικού πληθυσμού από τα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ανδρών ηλικίας», είπε ο Μοτουζιάνικ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ