ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ουκρανία: Σε εβραϊκό μοναστήρι βρήκε καταφύγιο το κομβόι των Ελλήνων

Ήχησαν οι σειρήνες πριν λίγο στο χωριό Ουμάν όπου βρίσκεται το «Καραβάνι της Ελπίδας». Έπειτα από συνεννόηση με το Ισραήλ, που προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, το υπουργείο Εξωτερικών κατεύθυνε την αυτοκινητοπομπή των Ελλήνων της Μαριούπολης στο χωριό Ούμαν, στην κεντρική Ουκρανία.

Αποστολή Ουκρανία: Χρήστος Μαζανίτης

Πρόκειται για σημαντικό προσκύνημα για τους Εβραίους καθώς εκεί βρίσκεται ο τάφος του Ραβίνου Ναχμάν, του Μπρεσλόφ ιδρυτή του κινήματος των Χασιδιαστών.  Μια πόλη σημαντική για τον Εβραϊκό κόσμο.

Σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η εβραϊκή κοινότητα στην Ούμαν να δεχθεί το καραβάνι, στο οποίο βρίσκονται πάνω από 30 γυναικόπαιδα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας χρειάστηκαν 14 ώρες οδήγησης για μία διαδρομή περίπου 270 χιλιομέτρων.

Παρότι ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η αυτοκινητοπομπή έπρεπε να συνεχίσει να οδηγεί μέχρι τα μεσάνυχτα ώστε να φτάσει σε σχετικά ασφαλές μέρος και χωρίς να αναγκαστούν τα μικρά παιδιά να κοιμηθούν στα αυτοκίνητα μέσα στο κρύο.

Το πρωί, από τις 7.30 άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες στο Ούμαν συνεχώς, ανά 5 λεπτά. Το κομβόι έπρεπε να εγκαταλείψει άρον άρον την περιοχή.

Τα σχέδια άλλαξαν και πάλι. Το νέο σημείο εξόδου από την Ουκρανία φαίνεται να είναι η περιοχή Ροσοσάνι Μπριτσένι, στα βόρεια σύνορα της Μολδαβίας, πολύ πάνω από την Υπερδνειστερία δηλαδή, που ελέγχεται από ρωσόφιλους αυτονομιστές.

Δείτε το βίντεο όπου ηχούν οι σειρήνες:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ