Απόφαση – σταθμός στην Βρετανία: Παρένθετη μητέρα κέρδισε το δικαίωμα να βλέπει το παιδί που κυοφόρησε για ομόφυλο ζευγάρι

Μία νομική μάχη τάραξε την Βρετανία καθώς παρένθετη μητέρα διεκδίκησε το δικαίωμα να βλέπει το παιδί που κυοφόρησε για ομόφυλο ζευγάρι. Η απόφαση – σταθμός των δικαστών έδωσε το δικαίωμα στην μητέρα να επισκέπτεται το παιδί, το οποίο σήμερα είναι 4 ετών.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η οποία αποκαλύπτει την υπόθεση, η γυναίκα, η οποία δεν μπορεί να κατονομαστεί για νομικούς λόγους, κέρδισε την δίκη αφού το ζευγάρι των ανδρών προσπάθησε να την εμποδίσει να βλέπει το βιολογικό παιδί της.

Οι δύο άνδρες ισχυρίστηκαν ότι το μικρό αγόρι θα μπερδευόταν αν έβλεπε τη μητέρα του επειδή ζούσε μαζί τους σε μια «οικογένεια χωρίς μητέρα» και μεγάλωνε μέσα στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Το ζευγάρι είπε στην γυναίκα ότι δεν υπήρχε «καμία κενή θέση» για εκείνη «μόνο και μόνο επειδή [σ.σ. το παιδί] έχει γονείς του ίδιου φύλου». Το παιδί συνελήφθη με ωάριο της παρένθετης μητέρας και το κυοφόρησε 9 μήνες.

Επιπλέον το ζευγάρι αποκάλεσε την γυναίκα ομοφοβική επειδή επέμενε ότι το μικρό αγόρι την αναγνώριζε ως μητέρα του. Την κατηγόρησαν ότι επιδιώκει μια «ακατάλληλη σχέση» και υποστήριξαν ότι η τακτική επαφή μαζί της θα του έδινε την εντύπωση ότι η ύπαρξη ομόφυλων γονέων καθιστά την οικογένειά του ελλιπή.

Σε μια περίπτωση οι άνδρες απείλησαν ακόμη και να καλέσουν την αστυνομία όταν εμφανίστηκε στο σπίτι τους για να δει τον γιο της σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη. Δεν της επέτρεψαν να δει το παιδί και ξέσπασε ένας μεγάλος καυγάς μπροστά στο 4χρονο αγόρι.

Παιδοψυχολόγος που κατέθεσε στο δικαστήριο για την υπόθεση δήλωσε ότι οι άνδρες επιχειρούσαν μια «διαγραφή της μητέρας» από την οικογένειά τους, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και δεν ήταν προς το συμφέρον του μικρού αγοριού.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το παιδί, που στη δικαστική διαδικασία ονομάζεται «Ζ», γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι δύο άνδρες, ηλικίας 36 και 43 ετών, που έχουν παντρευτεί ήταν φίλοι με την αδελφή της παρένθετης μητέρας. Επιθυμούσαν απεγνωσμένα να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο όταν επέλεξαν την εξωσωματική με ωάριο δότριας η διαδικασία επέτυχε. Έτσι αποφάσισαν να δοκιμάσουν με την παρένθετη μητέρα και ένα δικό της ωάριο.

Στην δικαστική διαδικασία η παρένθετη αναφέρεται ως «G». Οι άνδρες, που αναφέρονται ως «Χ» και «Υ», συμφώνησαν ότι θα είχε επαφή με το παιδί μετά τη γέννησή του. Ωστόσο η σχέση τους με την μητέρα επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια φοβήθηκε ότι η γυναίκα θα αρνιόταν να τους παραδώσει το μωρό μετά τη γέννησή του. Τελικά η παρένθετη μητέρα το έδωσε στο ζευγάρι αν και φοβόταν ότι θα την αποκόψει εντελώς από τη ζωή του παιδιού.

Αμέσως μετά υπέγραψε γονική εντολή που έδινε την επιμέλεια του παιδιού στους δύο άνδρες. Παράλληλα υπέγραψε και μία δεύτερη εντολή που εξασφάλιζε ότι θα μπορούσε να έχει τακτική επαφή με το παιδί, το οποίο ζούσε μόνιμα με το ομόφυλο ζευγάρι.

Ωστόσο οι δύο άνδρες αθέτησαν την συμφωνία. Αυτό προκάλεσε έναν καυγά όταν η μητέρα πήγε σε προκαθορισμένο ραντεβού για να δει το παιδί. Η «G» είχε καταγράψει κρυφά τον καβγά. Αν και ο ήχος από το βίντεο του καυγά δεν κοινοποιήθηκε στο πλαίσιο της απόφασης, ο δικαστής της υπόθεσης είπε ότι «δικαίως χαρακτηρίστηκε ως “φρικτός”» για λόγους πέρα από το γεγονός ότι έγινε παρουσία του μικρού παιδιού.

Στη συνέχεια, οι άνδρες πήγαν στα δικαστήρια προκειμένου να εμποδίσουν την γυναίκα να βλέπει το παιδί της. Στην πρώτη υπόθεση αυτού του είδους που εξέτασε βρετανικό δικαστήριο οι δικαστές έπρεπε να αποφασίσουν εάν θα απομάκρυναν την μητέρα από το βιολογικό παιδί της.

Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Τελικά το βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε την παρένθετη μητέρα. Αποφάσισε ότι δεν θα εκδώσει απόφαση υιοθεσίας του παιδιού από το ζευγάρι των ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι η παρένθετη μητέρα διατηρεί τη νομική γονική μέριμνα και τη γονική ευθύνη για το παιδί.

Παράλληλα το δικαστήριο έδωσε εντολή το παιδί να συνεχίσει να μένει με το ζευγάρι αλλά και η παρένθετη μητέρα να περνάει χρόνο με το μικρό αγόρι.

«Αν και πολλές συμφωνίες παρένθετης μητρότητας λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, η υπόθεση αυτή παρέχει μια γραφική απεικόνιση των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν εάν η συμφωνία χαλάσει», δήλωσε η δικαστής.

Και συνέχισε: «Ο Ζ ευδοκιμεί σαφώς υπό τη φροντίδα του Χ και του Υ. Αυτό δεν τίθεται ως θέμα και η G δεν πρότεινε ποτέ να μην ζει μαζί τους. Για τον Z υπάρχει αυτή η ασφάλεια. Ο Ζ έχει δει την G πρόσφατα και έχει εκφράσει την επιθυμία να την ξαναδεί».

«Ελπίζω ότι τώρα που ελήφθησαν αυτές οι αποφάσεις τα μέρη θα είναι σε θέση να επικεντρωθούν στο σημαντικό ζήτημα της υπόθεσης, δηλαδή να λάβουν μέτρα για την αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους, καθώς το μόνο πράγμα που ενώνει όλους τους ενήλικες είναι η εξασφάλιση της ικανοποίησης των αναγκών για την ευημερία του Ζ», εξήγησε η δικαστής.

«Αυτή είναι τώρα η ευκαιρία για τον καθένα από αυτούς να αποδείξουν στον Ζ ότι μπορούν να συνεργαστούν και ο καθένας να παίξει το ρόλο του για να διασφαλίσει ότι αυτό θα επιτευχθεί», τόνισε η δικαστής.

Η υπόθεση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη φεμινίστρια συγγραφέα Julie Bindel στο περιοδικό The Critic αυτή την εβδομάδα. «Όταν διάσημα ζευγάρια παρουσιάζουν τα παρένθετα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γυναίκες που τα γέννησαν σπάνια αναφέρονται. Τα νέα μωρά «καλωσορίζονται» σαν να έχουν σταλεί με ειδική παράδοση», ανέφερε η Julie Bindel.

Και πρόσθεσε: «Για τους άνδρες, η G ήταν απλώς μια παρένθετη μήτρα για ένα παιδί χωρίς μητέρα. Αλλά για την G και για τον Z, ήταν η μητέρα του».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ