Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο

Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο

Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που πετούσε πάνω από τη βόρεια ιρακινή πόλη Τικρίτ, κατέρριψαν σήμερα αντάρτες.

Παράλληλα, ο στρατός έστειλε άρματα μάχης για να επιχειρήσουν να τους απωθήσουν, κατά τη δεύτερη ημέρα της μεγάλης αντεπίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών σουνιτών που έχουν καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ.

Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) απήγαγαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στο βόρειο Ιράκ 26 ανθρώπους, κυρίως προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας, έγινε σήμερα γνωστό από αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι απαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια επιδρομών του ΙΚΙΛ στην επαρχία Σαλαχεντίν, 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Στη Βαγδάτη, η οποία απειλείται από την προέλαση των ανταρτών, κορυφαίοι σιίτες, σουνίτες και κούρδοι βουλευτές προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κατανομή των κυβερνητικών θέσεων πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο την Τρίτη για να προσπαθήσει να εμποδίσει την προέλαση των ανταρτών που απειλεί το μέλλον του Ιράκ ως ενιαίου κράτους.

Διεξάγουν μια κούρσα με το χρόνο, καθώς οι σουνίτες αντάρτες του ΙΚΙΛ σταθεροποιούν τις θέσεις τους προς βορράν και δυσμάς.

Το πολιτικό μέλλον του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι είναι το πιο επίμαχο θέμα των συζητήσεων των βουλευτών.

Στρατεύματα υποστηριζόμενα από κανονιοφόρα ελικόπτερα άρχισαν χθες, Σάββατο, την επίθεση στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσέιν, προσπαθώντας να την ανακαταλάβουν από τους αντάρτες.

Σήμερα ο στρατός έστειλε άρματα μάχης και ελικόπτερα για να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους του ΙΚΙΛ κοντά στο πανεπιστήμιο του Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλεάις. Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να καταρρίπτεται και να συντρίβεται κοντά σε μια αγορά.

Ο ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Κάσιμ Άτα δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη Βαγδάτη πως οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 142 “τρομοκράτες” κατά το τελευταίο 24ωρο σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένων 70 στο Τικρίτ, και υποστήριξε πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του πανεπιστημίου του Τικρίτ. Οι δηλώσεις αυτές ήταν αδύνατο να επιβεβαιωθούν άμεσα.

Η επίθεση είναι η πρώτη μείζων προσπάθεια του στρατού να ανακαταλάβει έδαφος αφότου οι ΗΠΑ έστειλαν ως 300 συμβούλους, κυρίως μέλη ειδικών δυνάμεων, και μη επανδρωμένα αεροπλάνα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πολεμήσει τον ΙΚΙΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ