Ανταπόκριση από Τελ Αβίβ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα μετά την επίθεση του Ιράν

Με κομμένη την ανάσα Ευρώπη και Μέση Ανατολή παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, με τα σενάρια για την επόμενη ημέρα να τρομάζουν.

Τελ Αβίβ – ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζανίτης

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, «το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του εκτόξευσαν περίπου 350 – μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες – από το Ιράν, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο – προς το Ισραήλ. Με περίπου 60 τόνους κεφαλές και εκρηκτικά υλικά».

Το ερώτημα που όλοι θέτουν είναι αν θα επικρατήσουν οι φωνές της ψυχραιμίας ή θα αναλάβουν δράση τα «γεράκια».

Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην προχωρήσει σε ευθύ χτύπημα μες στο Ιράν, κάτι που θα οδηγήσει σε ολική ανάφλεξη όλη την περιοχή.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Πολεμικού Συμβουλίου αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο Χάγκαρι ότι «εγκρίθηκαν επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετικές όσο και για αμυντικές ενέργειες».

Κι αν προς ώρας φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο εξαπόλυσης μεγάλου χτυπήματος από το Ισραήλ προς το Ιράν, στρατιωτικές πηγές της χώρας εξηγούσαν στο enikos.gr ότι «ακόμη κι αν έχει αποφασιστεί να δράσει ο Στρατός, αυτό δεν είναι ανακοινώσιμο».

Ταυτόχρονα ο Ισραηλινός Στρατός διαβεβαιώνει ότι δεν έχει χάσει από τα μάτια του —ούτε για μια στιγμή— την κρίσιμη αποστολή στη Γάζα «να σώσει τους ομήρους από τα χέρια της αντιπροσώπου του Ιράν, Χαμάς. Το ηθικό μας καθήκον να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φέρουμε στο σπίτι 133 ομήρους».

Πρόσφατα η Χαμάς απέρριψε την πρόταση απελευθέρωσης ομήρων που τους πρόσφεραν οι μεσολαβητές. «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν την περιοχή» ανέφερε ο Χάγκαρι.

Όπως ανακοινώθηκε δυο ταξιαρχίες εφέδρων κλήθηκαν να ενσωματωθούν άμεσα στις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού προκειμένου να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ ίσως αντάλλαξε την μην ανταποδώσω του χτυπήματος με την ανοχή της Δύσης απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Αργά το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του υπουργού άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ με τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

Ο υπουργός Gallant εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση στον Αμερικανό ομόλογο του για την ηγεσία του και την απαράμιλλη συνεργασία και συντονισμό που επιδεικνύεται από τα αμυντικά ιδρύματα και τους στρατούς των δύο χωρών, μαζί με διεθνείς εταίρους.

Από την άποψη αυτή, ο υπουργός Gallant τόνισε την ευκαιρία δημιουργίας διεθνούς συνασπισμού και στρατηγικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το Ιράν – ένα κράτος που απειλεί να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους του.

Ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ παραμένει σε εγρήγορση και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πρόσθετες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στη Γάζα και των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Τέλος ευχαρίστησε τον υπουργό Όστιν και ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το θάρρος του Ισραήλ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ