Ανοικτός πόλεμος ανάμεσα στον επικεφαλής της Wagner και τη διοίκηση του στρατού της Ρωσίας

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας κάλεσαν χθες Παρασκευή τους μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner να συλλάβουν τον επικεφαλής της, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να προκαλέσει «εμφύλιο πόλεμο» διατάσσοντας τους άνδρες του να εξεγερθούν εναντίον της στρατιωτικής διοίκησης.

Ρωσία: Η FSB κατηγορεί τον επικεφαλής της Wagner πως καλεί σε εμφύλιο πόλεμο

«Οι κατηγορίες που διασπείρονται εξ ονόματος του Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν έχουν καμιά βάση. Σε σχέση με αυτές, η FSB άρχισε να διενεργεί έρευνα για διέγερση ένοπλης εξέγερσης», ανέφερε η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή της Ρωσίας σε δελτίο Τύπου που μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η FSB κάλεσε τους μισθοφόρους της Βάγκνερ να συλλάβουν τον αρχηγό τους, να παρακούσουν τις «εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του» που έχουν σκοπό να υποκινηθεί «εμφύλιος πόλεμος».

Ρωσία: Η Μόσχα κατηγορεί τον αρχηγό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, πως κάλεσε σε στάση κατά του ρωσικού στρατού

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ενήμερος για όλες τις εξελίξεις γύρω από τον Πριγκόζιν. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ δήλωσε πως πλήγματα του ρωσικού στρατού προκάλεσαν «πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων» στις τάξεις των μαχητών της εταιρίας του. «Διεξήγαγαν πλήγματα, πλήγματα με πυραύλους, εναντίον στρατοπέδων μας. Πολύ μεγάλος αριθμός των μαχητών μας σκοτώθηκε», είπε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμά του.

Διεμήνυσε πως θα «απαντήσει» σε αυτές τις επιθέσεις που διατάχθηκαν, κατ’ αυτόν, από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως δεν τάσσεται υπέρ «στρατιωτικού πραξικοπήματος», αλλά θέλει «πορεία για τη δικαιοσύνη».

«Προβοκάτσια»

Οι κατηγορίες «για τα υποτιθέμενα ‘πλήγματα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εναντίον βάσεων μετόπισθεν του παραστρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αποτελούν προβοκάτσια», αντέτεινε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρώσος στρατηγός με επιρροή, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, κάλεσε τους μαχητές της Βάγκνερ να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.

«Απευθύνομαι στους πολεμιστές και στους ηγέτες του ομίλου Βάγκνερ (…) Έχουμε το ίδιο αίμα, είμαστε πολεμιστές. Ζητώ να σταματήσετε (…) Προτού να είναι πολύ αργά, πρέπει να υπακούσετε στη βούληση και στις διαταγές του εκλεγμένου προέδρου της Ρωσίας», τόνισε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ο ανοικτός πόλεμος αυτός φέρνει στον αφρό τις βαθιές εντάσεις στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε πως η «επιτροπή των διοικήσεων του ομίλου Βάγκνερ αποφάσισε» πως πρέπει να «σταματήσει» αυτούς που διοικούν τον ρωσικό στρατό, διαμηνύοντας πως δεν πρέπει να προβληθεί «αντίσταση» στους άνδρες του διότι «όποιον προσπαθήσει να μας σταματήσει θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον σκοτώσουμε αμέσως», τονίζοντας πως θέλει να «σταματήσει» τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Είπε πως έχει στη διάθεσή του «25.000» μαχητές και κάλεσε τους Ρώσους να «ενωθούν» μαζί τους. «Είμαστε 25.000 και θα ξεκαθαρίσουμε γιατί επικρατεί χάος στη χώρα (…) Οι στρατηγικές εφεδρείες μας είναι όλος ο στρατός και όλη η χώρα», πέταξε ο επικεφαλής της Βάγκνερ, καλώντας να «τερματιστεί η αναρχία».

Αντιφάσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως «παρακολουθεί» τις εξελίξεις. Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπούντανοφ έκρινε πως αντίπαλες ρωσικές φράξιες έχουν αρχίσει να «καταβροχθίζουν η μια την άλλη για την εξουσία και τα λεφτά».

Ο ρωσικός στρατός έχει υποχωρήσει σε πολλούς τομείς της νότιας και της ανατολικής Ουκρανίας, είπε νωρίτερα χθες ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ερχόμενος σε αντίφαση με τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το οποίο η αντεπίθεση του Κιέβου έχει αποτύχει.

«Ο [ρωσικός] στρατός υποχωρεί στις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα [νότια], οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πιέζουν», ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Το ίδιο πράγμα γίνεται στη Μπαχμούτ, ο εχθρός διεισδύει ολοένα πιο βαθιά στις άμυνές μας», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας, αναφερόμενος στην πόλη που οι Ρώσοι λένε πως κυρίευσαν έπειτα από πολύμηνες μάχες, όπου όμως οι Ουκρανοί λένε πως πλαγιοκοπούν και προελαύνουν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιτυχίες» της Μόσχας, είπε ο κ. Πριγκόζιν, κατά τον οποίο οι ρώσοι στρατιώτες «νίβονται στο αίμα τους», που προφανώς σημαίνει πως οι ρωσικές δυνάμεις υφίστανται βαριές απώλειες.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βάγκνερ, που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, είναι εντελώς αντιφατικές με τις ανακοινώσεις του προέδρου Πούτιν και του υπουργού Άμυνας Σοϊγκού, σύμφωνα με τους οποίους ο ρωσικός στρατός «απωθεί» όλες τις ουκρανικές επιθέσεις στη γραμμή του μετώπου.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Πούτιν έχει πει επανειλημμένα πως η ουκρανική αντεπίθεση αποτελεί αποτυχία και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου υφίστανται απώλειες σχεδόν «καταστροφικές». Την Πέμπτη, ο κ. Σοϊγκού δήλωνε πως ο ουκρανικός στρατός «ανασυντάσσεται» αφού απέτυχε να διαπεράσει τις ρωσικές άμυνες.

Ο κ. Πριγκόζιν χαρακτηρίζει «απάτη» τις ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το κατηγορεί πως «κρύβει» τις δυσκολίες και τις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στα πεδία των μαχών.

Ενώ αντιπολιτευόμενοι και ακόμη και ανώνυμοι Ρώσοι βρίσκονται στις φυλακές επειδή επέκριναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της Βάγκνερ αμφισβήτησε χθες τους λόγους που εξαπολύθηκε αυτή που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για μερικά καθάρματα που ήθελαν να προαχθούν», και τους «ολιγάρχες» που τον «είχαν ανάγκη» και σκόπευαν να μοιραστούν τα λάφυρα, ενώ το Κίεβο ήταν κατ’ αυτόν «έτοιμο να αποδεχθεί την όποια συμφωνία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ