Το θέμα της μετάλλαξης “Δέλτα” του κορονοϊού είναι κυρίαρχο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ζητούν συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, για την από κοινού αντιμετώπιση της παραλλαγής.
Γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις
Συγκεκριμένα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ανησυχία της για την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Στην ίδια γραμμή κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες, απευθύνοντας προειδοποίηση ότι πρέπει όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, την παραλλαγή που εμφανίσθηκε στην Ινδία και είναι πολύ μεταδοτική, ενώ φαίνεται να πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Αυτές οι προειδοποιήσεις Μέρκελ-Μακρόν συμπίπτουν με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι προσανατολίζεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.
Να σημειωθεί πως οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από τη λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική. Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους Βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι είχε εκφράσει τη δυσκολία του να καταλάβει τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου παρουσία 60.000 φιλάθλων. Κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου εναντίον της Αγγλίας, την ερχόμενη Τρίτη.
Πορτογαλία: Εκτόξευση κρουσμάτων που αφορούν στη “Δέλτα”
Στη Λισσαβώνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν στην παραλλαγή “Δέλτα”. Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως από τη Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στη βρετανική “πράσινη λίστα”. Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα Βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την “πράσινη λίστα” για να περιληφθεί στην “πορτοκαλί” σύμφωνα με το σύστημα φωτεινού σηματοδότη της Βρετανίας. Στην “πορτοκαλί λίστα” σημειώνεται πως βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ουπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους Βρετανούς τουρίστες, δίνοντας απάντηση στη Γερμανία καγκελάριο, που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Όλοι οι Βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από τη Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε τη γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.
Μέρκελ: Ανησυχία για τη μετάλλαξη “Δέλτα” – Συντονισμένη στάση στις αφίξεις
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος εξέφρασε την ανησυχία της για την εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”, ενώ τόνισε την ανάγκη “πιο συντονισμένης” αντιμετώπισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή “Δέλτα” και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών”, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν τα θέματα του εμβολιασμού και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά το Ταμείο Ανάκαμψης και για το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και το γερμανικό σχέδιο. Στο γεύμα των “27” με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα τεθεί και το ζήτημα της πρόσβασης όλων των χωρών σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19, σημείωσε.
Επιπλέον, η κυρία Μέρκελ, ενόψει της Συνόδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επικείμενη δεσμευτική εισαγωγή του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, η οποία “θα δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό μέτρο για εμβολιασμένους, άτομα που έχουν θεραπευθεί από Covid-19 και κατόχους αρνητικού τεστ”.
Στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα μπορούσε να είναι και η τελευταία της θητείας της, η καγκελάριος δήλωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι “προσεκτικά αισιόδοξη” σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, καθώς “υπάρχουν περισσότεροι εμβολιασμένοι και λιγότερα κρούσματα”, αλλά, με το βλέμμα στην παραλλαγή “Δέλτα”, ζήτησε εγρήγορση από όλους, καθώς, “η πανδημία δεν έχει κατά καμία έννοια τελειώσει”, ούτε στην Ευρώπη ούτε στις φτωχότερες χώρες. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη τα εμβόλια να φθάσουν παντού, όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη Σύνοδο της G7, αλλά τάχθηκε και πάλι κατά της απελευθέρωσης των πιστοποιητικών ευρεσιτεχνίας των εμβολίων.
Was kann Europa aus der Erfahrung der #Corona-Pandemie für die Zukunft lernen? In ihrer 78. #Regierungserklärung blickt Kanzlerin #Merkel auf den Europäischen Rat, der am Nachmittag beginnt und sich unter anderem mit dieser Frage beschäftigen wird. pic.twitter.com/RAfhIte86R
— Steffen Seibert (@RegSprecher) June 24, 2021
Μακρόν: Να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη “Δέλτα”, που έρχεται και στην Ευρώπη
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής επεσήμανε την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης “Δέλτα”. Αφού τόνισε πως οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είπε ότι “πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη “Δέλτα” που έρχεται και στην Ευρώπη”. Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη αυτή φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ή αυτά που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.
Τζόνσον: Εξετάζει τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια
Τη χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον, με τον πρωθυπουργό της χώρας να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει διακοπές στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι.
“Νομίζω ότι ολόκληρη η διαδικασία με τις δύο δόσεις προσφέρει πραγματική προοπτική για άνοιγμα στα ταξίδια και θα το καθορίσουμε λίγο περισσότερο αργότερα”, δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα κάνει ταξίδι στο εξωτερικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: “Θα δω πώς θα προχωρήσουμε και βεβαίως ούτε το θεωρώ δεδομένο ούτε το αποκλείω”.