Αλληλοκατηγορίες και διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας

Σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έγιναν διαδηλώσεις μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε  έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας .

Γάζα – Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα πτώματα, έχει χαθεί κάθε έλεγχος» – Ανατριχιαστική μαρτυρία στο enikos.gr

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ισραήλ για την έκρηξη, ενώ οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν την εμπλοκή τους και έριξαν την ευθύνη σε έναν αποτυχημένο πύραυλο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ. Το CNN δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο, το οποίο στεγαζόταν χιλιάδες εκτοπισμένοι που απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Απειλούν οι Φρουροί της Επανάστασης το Ισραήλ: «Σταματήστε τις φρικαλεότητες στη Γάζα»

Ακολουθεί μια ματιά στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε όλη τη Μέση Ανατολή:

  • Ιορδανία: Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν. Μια ομάδα συγκεντρώθηκε κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία σε μια προσπάθεια «να την προσεγγίσει», αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους απώθησαν, είπε πηγή ασφαλείας στο CNN. Το κρατικό  πρακτορείο ειδήσεων Petra της Ιορδανίας  ανέφερε επίσης τις προσπάθειες των διαδηλωτών να φτάσουν στην πρεσβεία. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ιορδανίας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν πλήθη στην πρωτεύουσα, δήλωσαν δύο ακτιβιστές στο CNN, ένας ισχυρισμό που επιβεβαιώθηκε από βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρχαν σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία την περασμένη εβδομάδα. Περίπου το 50% του πληθυσμού της Ιορδανίας είναι είτε Παλαιστίνιος είτε παλαιστινιακής καταγωγής.
  • Λίβανος:  Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία που οδηγεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ βόρεια της Βηρυτού και προσπάθησαν να σπάσουν τα εμπόδια ασφαλείας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να τους διαλύσει, σύμφωνα με ομάδα του CNN εκεί. Ο Ben Wedeman του CNN είπε ότι από τις 8 μ.μ. ET της Τρίτης οι διαδηλώσεις είχαν ηρεμήσει μετά από μια «χαοτική» νύχτα. Μετά από αυτές τις διαμαρτυρίες, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι θα επιτραπεί σε μέλη της οικογένειας και σε κάποιο μη έκτακτο προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναχωρήσουν οικειοθελώς από τον Λίβανο «λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης ασφαλείας».
  • Ιράκ: Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Βαγδάτη φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Αξιωματούχοι ασφαλείας είπαν στο CNN ότι δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν μια γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν. Στην περιοχή στεγάζονται γραφεία της κυβέρνησης του Ιράκ και πολλές πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ.
  • Ιράν: Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Βρετανίας στην Τεχεράνη. Οι διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «Θάνατος στη Γαλλία, την Αγγλία, την Αμερική και τους Σιωνιστές», σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το κρατικό RNA news. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Esfahan και του Qom.
  • Τυνησία:  Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε πολλές περιοχές στην Τύνιδα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TAP. Ο TAP ανέφερε ότι «πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις το βράδυ της Τρίτης», σε αρκετές περιοχές «σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό» και κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
  • Τουρκία: Στην Κωνσταντινούπολη, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν διαδηλωτές που κατάφεραν να εισέλθουν με το ζόρι σε ένα συγκρότημα όπου βρίσκεται το ισραηλινό προξενείο.

IDF: Το βίντεο των 30 δευτερολέπτων

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δημιούργησαν την Τετάρτη ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων που λέει ότι δείχνει ότι η θανατηφόρα έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας δεν θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής.

Χρησιμοποιώντας εικόνες που δείχνουν ζημιές από πυρκαγιά σε πολλά οχήματα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου, το μοντάζ που παρουσίασε το IDF υποδηλώνει ότι ξέσπασε φωτιά στο νοσοκομείο ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης εκτόξευσης πυραύλων από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Το IDF πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν ορατά σημάδια κρατήρων ή σημαντικές ζημιές σε κτίρια που θα προέκυπταν από αεροπορική επιδρομή.

 

«Το “πρώτο πακέτο πληροφοριών” ήταν “αποδείξεις που υποστηρίζουν ξεκάθαρα το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να ήταν ισραηλινή βόμβα», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του IDF Jonathan Conricus την Τετάρτη. «Δεν υπήρξαν παράπλευρες ή σημαντικές ζημιές στα κτίρια γύρω από αυτό. Ούτε κρατήρας και τίποτα παρόμοιο με τοποθεσίες όπου έχουν χτυπήσει ισραηλινές βόμβες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κόνρικους είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός άργησε να δημοσιοποιήσει πληροφορίες επειδή χρειάστηκαν ώρες για τον ισραηλινό στρατό να «διερευνήσει και να φτάσει στο βάθος της κατάστασης».

Το κίνημα Ισλαμικής Τζιχάντ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από τους ίδιους, υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιεί δημόσιες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η οποία περιέγραψε τις ισραηλινές κατηγορίες ως «ψευδείς και αβάσιμες».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν, χωρίς να επεκταθούν, πως βοήθεια θα είναι διαθέσιμη στη νότια Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ανθρωπιστική βοήθεια θα είναι διαθέσιμη για τους Παλαιστινίους οι οποίοι διαφεύγουν από την Πόλη της Γάζας και κατευθύνονται προς νότο, όμως δεν έκανε αμέσως γνωστές λεπτομέρειες για το αν και το πώς η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί μέσα στο θύλακα.

Το Ισραήλ καλεί τους αμάχους να κατευθυνθούν προς νότο για δική τους προστασία, καθώς επικεντρώνει σε επιδρομές στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στο πλαίσιο μιας αντεπίθεσης εναντίον της Χαμάς που μπορεί να κλιμακωθεί σε χερσαία εισβολή.

Σε μια νέα οδηγία για την εκκένωση της περιοχής, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν και πάλι τους κατοίκους της Πόλης της Γάζας να φύγουν, λέγοντας πως υπάρχει μια «ανθρωπιστική ζώνη» με διαθέσιμη βοήθεια στο Αλ-Μαουάσι, 28 χιλιόμετρα προς νότο κατά μήκος της ακτής.

«Στο Αλ-Μαουάσι θα παρέχεται διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια #HumanitarianAid σε όσους τη χρειάζονται», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ερωτηθείς από το Reuters αν επιτράπηκε να εισέλθει βοήθεια στη Γάζα -και αν ναι, πού και πότε- ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει άμεσα.

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για τα γεγονότα στο νοσοκομείο της Γάζας

«Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη βαθύτατα οδυνηρή απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή επεσήμανε με έμφαση την ανάγκη για προστασία των αμάχων και διασφάλιση των ανθρωπιστικών αξιών και εμμένει στη θέση αυτή», προσθέτει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ