Αίγυπτος: Λουκέτο σε κέντρο περίθαλψης θυμάτων βασανιστηρίων

Λουκέτο στα γραφεία ενός κέντρου το οποίο καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφέρει φροντίδα σε θύματα βασανιστηρίων έβαλε η αιγυπτιακή αστυνομία, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Τάχερ Αμπού αλ Νάσερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Κέντρο Ναντίμ για την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων, τόνισε πως αστυνομικοί και στελέχη του δήμου του Καΐρου έκαναν έφοδο εκτελώντας δικαστική διαταγή που είχε εκδοθεί πέρυσι και επέβαλε να σφραγιστούν τρία διαμερίσματά του.

«Το κέντρο σφραγίστηκε όπως όριζε η διαταγή που είχε εκδοθεί τον Φεβρουάριο του 2016, εναντίον της οποίας είχε προσφύγει στο δικαστήριο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι έκανε και δεύτερη προσφυγή σήμερα, καθώς η αρχική διαταγή προέβλεπε το σφράγισμα μόνον του ενός από τα διαμερίσματα της οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έδωσε εντολή να κλείσει το κέντρο πέρυσι χωρίς να διευκρινίσει επισήμως για ποιον λόγο. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου είχαν κάνει λόγο τότε για παραβιάσεις, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόσβαση του κέντρου στον τραπεζικό του λογαριασμό αποκλείστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ επιδόθηκε σε αυτό ειδοποίηση ότι πρέπει να εγγραφεί στο μητρώο των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το Κέντρο διαβεβαιώνει ότι είναι καταχωρισμένο στα μητρώα του υπουργείου Υγείας ως κλινική και δεν είναι ανάγκη να εγγραφεί στον κατάλογο των ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον αλ Νάσερ, οι αρχές έκλεισαν το κέντρο χωρίς να περιμένουν να εκδικαστεί η έφεση. Απο την πλευρά της κυβέρνησης και του δήμου του Καΐρου δεν έγιναν δηλώσει για το θέμα.

Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Ακτιβιστές λένε ότι είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη κρατική εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας στην ιστορία της χώρας, με στόχο όλες τις οργανώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011 έπειτα από τριάντα χρόνια διακυβέρνησης, όχι μόνο τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Κατασχέθηκαν πρώτες ύλες που αρκούν για την παρασκευή 1 δισ. χαπιών Έκσταση

“Καταρρέουν” τα ποσοστά του Φιγιόν

Η Wikipedia απαγορεύει να χρησιμοποιείται η Daily Mail ως πηγή πληροφοριών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ