Αιφνίδια επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ιράκ – Πότε θα πάει στην Τουρκία

Με μια αιφνίδια αλλαγή στο πρόγραμμά του, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, από την Κύπρο κατευθύνθηκε στην Βαγδάτη αντί της προγραμματισμένης επίσκεψης στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε κράτη της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, σε μα προσπάθεια να περιορίσει τις εντάσεις μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να προλάβει ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης.

Μετά από προηγούμενη επίσκεψη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το αεροπλάνο του Μπλίνκεν, μετά την Κύπρο έκανε μία στάση στην Σούδα -σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews.gr- και από εκεί αναχώρησε για την Βαγδάτη, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε νωρίς το βράδυ. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Ιράκ ως υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και είχε συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι.

Η Ουάσινγκτον θέλει να αποτρέψει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και έχει εντείνει τη διπλωματία με τις περιφερειακές χώρες των οποίων οι πληθυσμοί έχουν εξοργιστεί από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, φόρεσε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ταξίδεψε με ελικόπτερο Black Hawk στην Πράσινη Ζώνη, απομεινάρι της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ μετά την εισβολή το 2003. Στην κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή ενημερώθηκε για τις απειλές κατά των αμερικανικών εγκαταστάσεων, προτού μεταβεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Αργότερα την Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει διαδηλώσεις. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Κατάιμπ Χεζμπολάχ εξέδωσε προειδοποίηση το βράδυ του Σαββάτου ότι η αναμενόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν θα αντιμετωπιστεί με “μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση”.

Αμερικανοί αμυντικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων έχουν ενταθεί στο Ιράκ και στη Συρία, μετά την έναρξη του πολέμου στην Γάζα.

Ιρακινές ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν έχουν απειλήσει να στοχεύσουν αμερικανικούς στόχους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εάν η Ουάσινγκτον παρέμβει για να υποστηρίξει το Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο Αλ Σουντανί δεσμεύτηκε να καταδιώξει τους δράστες των επιθέσεων με ρουκέτες σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ που φιλοξενούν ξένους συμβούλους. Μία από τις βάσεις είναι και η Αΐν αλ-Άσαντ στο δυτικό Ιράκ, μια στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Επίσης έχει πληγεί και η βάση Χαρίρ στη βόρεια ιρακινή πόλη Ερμπίλ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ