Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία

 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε ταχύτερα από ότι προβλεπόταν τον Μάιο, φθάνοντας σε ετήσια αναγωγή ένα ρυθμό 1,5%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής, πάντως παραμένοντας εντός του πλαισίου που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε σε ένα επίπεδο γύρω στο 1,5% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε επιβραδυνθεί στο 1,2%, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Η άνοδός του τον Μάιο τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την αύξηση 5,3% των τιμών των τροφίμων, έπειτα από έναν μακρύ χειμώνα που προκάλεσε άνοδο της τιμής των λαχανικών και των φρούτων. Επίσης αυξήθηκαν οι τιμές της ενέργειας και των υπηρεσιών, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού σε ετήσια βάση θα παρέμενε περί το 1,3% τον μήνα αυτό.

Η δημοσίευση των στοιχείων από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία σημειώθηκε ενώ την Παρασκευή αναμένεται να δώσει τις δικές εκτιμήσεις στην δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, για τις χώρες της ευρωζώνης. Οι αναλυτές προβλέπουν ως τώρα πως ο πληθωρισμός θα είναι 1,4% στην ευρωζώνη τον Μάιο από 1,2% τον Απρίλιο.

Με βάση μια εναρμονισμένη σύγκριση με τα στοιχεία στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε αύξηση μόλις 0,3%, σε μηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια, έπειτα από την μείωση 0,5% σε μηνιαία βάση και την άνοδο 1,1% σε μηνιαία τον Απρίλιο, με βάση τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία.

Τα οριστικά στοιχεία για τον Μάιο αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα την 12η Ιουνίου, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο στατιστικής Destatis.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ