Αυτή είναι η πιο ακριβής εικόνα του Ήλιου μέχρι σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ

Η αγριεμένη επιφάνεια του Ήλιου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά με τόση λεπτομέρεια από το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye στη Χαβάη.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες αποκαλύπτουν ένα εκπληκτικό επίπεδο δομής, κρυμμένο μέσα καυτό εξωτερικό του ήλιου, επαναπροσδιορίζοντας την παλιότερη θολή φωτογραφία της επιφάνειας του ήλιου.

«Αυτές είναι οι εικόνες υψηλότερης ανάλυσης της ηλιακής επιφάνειας που έχουν ληφθεί ποτέ», δήλωσε ο Thomas Rimmele, διευθυντής του πρότζεκτ Inouye.

«Αυτό που προηγουμένως θεωρούσαμε ότι έμοιαζε με ένα φωτεινό σημείο, μια ενιαία δομή, τώρα χωρίζεται σε πολλές μικρότερες δομές» πρόσθεσε.

Η ανάλυση του τηλεσκοπίου, των 30χλμ. είναι περισσότερες από δύο φορές ακριβέστερη από τα επόμενα καλύτερα ηλιακά παρατηρητήρια.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι η επιφάνεια του ήλιου είναι «σκασμένη» με κοκκώδεις δομές, που μοιάζουν με κομμάτια χρυσού, και κάθε τμήμα έχει το μέγεθος της Γαλλίας. Οι στήλες πλάσματος, με θερμοκρασίες σχεδόν 6.000 βαθμούς, εμφανίζονται ως φωτεινά σημεία στο κέντρο κάθε τμήματος και είναι το επίκεντρο απελευθέρωσης θερμότητας από το εσωτερικό του ήλιου στην επιφάνεια του.

Καθώς το πλάσμα ψύχεται, υποχωρεί από την επιφάνεια μέσω στενών, σκιωδών καναλιών μεταξύ γειτονικών τμημάτων. Αυτό το περίπλοκο επίπεδο λεπτομέρειας θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατανόηση της συμπεριφοράς του ήλιου και να επιτραπεί η ακριβέστερη πρόβλεψη του κύκλου δραστηριότητάς του.

Το τηλεσκόπιο αξίας 344 εκατομμυρίων δολαρίων διαθέτει ένα καθρέφτη τεσσάρων μέτρων – ο μεγαλύτερος στον κόσμο για ένα ηλιακό τηλεσκόπιο – και βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Haleakalā στο νησί Μάουι, ύψους 3.000 μέτρων.

Πηγή: Guardian

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ