Αδιέξοδο στις συζητήσεις για τα χημικά

Αδιέξοδο στις συζητήσεις για τα χημικά

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχετικά με μια πιθανή έρευνα γύρω από την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα, έφτασαν σε αδιέξοδο, ανακοίνωσαν χθες διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Οι Συρία και ο ΟΗΕ αντάλλασαν επιστολές επί εβδομάδες, αλλά καθώς φαίνεται οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από τη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να διεξαχθούν οι έρευνες, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς διπλωμάτης, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί.

Η Συρία ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν μόνο το περιστατικό της χημικής επίθεσης τον περασμένο μήνα κοντά στο Χαλέπι, η οποία όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ήταν έργο ανταρτών. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ για την επίθεση, ζητώντας από τον ΟΗΕ να διερευνήσει και τους ισχυρισμούς για χημικές επιθέσεις από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, οι Σύριοι αρνούνται να επιτρέψουν στους επιθεωρητές να μεταβούν οπουδήποτε αλλού εκτός από το Χαλέπι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν ότι η ομάδα πρέπει να επισκεφτεί τόσο το Χαλέπι όσο και τη Χομς. Η Γαλλία και η Βρετανία σε γραπτή επικοινωνία που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν τον περασμένο μήνα, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις.

Σε επιστολή που εστάλη στις 6 Απριλίου από τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ-Μουαλέμ στον Μπαν –τις οποίες είχε στην κατοχή του το πρακτορείο Ρόιτερς- αναφέρεται ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει πρώτα να μεταβούν στο Χαλεπι κι αν αποδειχθεί ότι είναι αμερόληπτοι, τότε και μόνο θα μπορούσε να συζητηθεί η πιθανότητα επίσκεψής τους στη Χομς.

«Όταν η αποστολή ολοκληρώσει τις εργασίες της και εξακριβωθεί η αμεροληψία και ουδετερότητα του έργου της, χωρίς πολιτικά κίνητρα, ίσως να είναι δυνατό να εξετάσει και τους ισχυρισμούς για τη Χομς», αναφέρεται σε επιστολή.

Ο Μουαλέμ εξέφρασε επίσης τα παράπονά του για διαρροή προηγούμενων επιστολών μεταξύ Συρίας και Ηνωμένων Εθνών στο πρακτορείο Ρόιτερς, λέγοντας ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά του ΟΗΕ για την μεταξύ τους συνεργασία».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ